DEZVĂLUIRE. Proxeneții din Giurgiu, clanurile țigănești și cafteala din Piața Constituției

DEZVĂLUIRE. Proxeneții din Giurgiu, clanurile țigănești și cafteala din Piața Constituției

Șase inși au fost încătușați de polițiști și procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București la aproape o săptămână de la scenele de groază desfășurate în Piața Constituției, sub ochii jandarmilor care păzeau clădirile Parlamentului, Parchetului General, SRI și Ministerului Justiției.

Mascații și polițiștii judiciariști au intrat în zorii zilei de vineri în casele mai multor suspecți din zona Petricani-Tei Toboc, au făcut percheziții și au băgat în dube peste 20 de inși. I-au dus la audieri la sediul Poliției Capitalei pentru a da relații despre bărbatul din județul Giurgiu ucis în bătălia cu bâte, pistoale, cuțite și săbii.

Cinci zile le-au trebuit polițiștilor judiciariști și procurorilor de la Parchetul d pe lângă Tribunalul București ca să-i identifice pe capii răfuielii sângeroase din Piața Constituției și să adune primele probe împotriva celor care sunt suspectați că au omorât un bărbat de 30 de ani, iar pe un altul l-au rănit grav. În tot acest timp, bucureștenii au fost șocați că nu se produce nicio reținere, nicio descindere în zonele clanurilor interlope, mai ales că informațiile începuseră să circule despre cine sunt beligeranții.

Două clanuri de proxeneți, s-a spus. S-au luat la bătaie pentru că și-au încălcat teritoriile din afara țării, unde duceau fete ”la produs”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficial, Poliția Capitalei și Parchetul de pe lângă Tribunalul București au ieșit să informeze opinia publică doar despre scandal și ce măsuri s-au luat în acest caz, preferând tăcerea asupra asupra a ceea ce s-a întâmplat, în fapt, exact ca și în Cazul Caracal. Prin „surse” au transmis jurnaliștilor doar că focurile de armă, auzite în noaptea aceea de duminică, au provenit de la un pistol cu gloanțe de cauciuc sau cu gaze și că tânărul ucis a murit în urma unor lovituri cu cuțitul și alte obiecte contondente.

De la martori și de la echipajele SMURD am aflat că medicii s-au chinuit aproape o oră să-l mențină în viață pe bărbat, dar doar pe cel de-al doilea rănit au reușit să-l transporte viu la spital. Tânărul de 30 de ani omorât a fost identificat ca fiind Ion Ban din comuna Oinacu, județul Giurgiu. Se alăturase membrilor unui clan ce stăpânește în județul Giurgiu, o rețea de prostituție și trafic de persoane (binecunoscută și de Poliția județeană și de DIICOT), atunci când s-a dat alarma că se pleacă spre Capitală.

De aceea, este de mirare că nimeni din instituțiile statului nu a aflat că se pregătește o confruntare cu un clan din București ai cărui membri, spun surse judiciare, le furase giurgiuvenilor o prostituată exploatată în Germania.

Provocarea la confruntare fusese anunțată. Urma să se aibă loc chiar sub geamurile SRI și ale procurorilor. Tot sursele citate spun că toți cei care au format grupul de bătăuși din Giurgiu ar fi primit câteva sute de lei pentru a participa la răfuiala din Piața Constituției. Și-au încasat banii și s-au înarmat care cu ce le-a venit la îndemână. Știau că merg să se bată cu un clan de țigani din București.

Victima Ion Ban Foto: jurnalul giurgiuvean

Ce spun procurorii că au descoperit

Anchetatorii spun că investigațiile au fost dificile și le-a luat mult timp, din cauză că a fost necesar să vizioneze multe casete cu înregistrări pentru identificarea beligeranților, că au parcurs traseul pe care au venit aceștia în piață și au căutat cât mai multe informații care să-i conducă la persoanele implicate.

Nu au scos un cuvânt despre faptul că zeci de bătăuși erau din județul Giurgiu, inclusiv victima ucisă. Culmea e că au ales să facă perchezițiile la clanul din București vineri, chiar în ziua în care Ion Ban era înmormântat. O strategie polițienească, am putea spune, căci membrii clanului din sudul țării ar fi fost preocupați să-și plângă mortul. Până vineri, polițiștii spun că au audiat circa 60 de persoane, bănuite de a fi participat la „răzbel”. După cele 21 de perchezițiile din Petricani și Tei Toboc, la sediul Poliției Capitalei au ajuns să dea declarații zeci de inși. Dintre ei, șase au fost reținuți.

Duși în fața instanței, toți au primit mandate de arestare. Printre ei se află și cel care-și zicea „fratele lui Pepe”, un antrenor de box din București pe nume Romeo Păun, suspectat de crimă. Un alt suspect de uciderea lui Ion Ban, spun surse din Poliție, ar fi un ins care, în urmă cu 10-11 ani a fost condamnat pentru omor, dar a scăpat din pușcărie anul trecut, în baza recursului compensatoriu.

Tot pe surse, am aflat că acest interlop nu a fost găsit și sunt presupuneri că ar fi plecat din țară, așa cum au mai făcut-o și alți participanți la bătălie în cele cinci zile în care autoritățile s-au ocupat cu identificarea după casetele video și cu culegerea de informații.

Stăpânii interlopi din Tei Toboc și ciocnirile lor cu Poliția

✔ În august 2003, presa consemna un eveniment sângeros, petrecut în sectorul 2 al Capitalei. Politiștii și jandarmii au intervenit în cursul nopții pentru a aplana un conflict izbucnit între două clanuri de romi, Împușcatu și Radu, în cartierul Toboc - Tei. Conform Poliției Capitalei, cele două grupări erau rivale de mai mulți ani. Cearta a izbucnit după ce mai multi membri ai familiilor în cauză s-au îmbătat. S-a ajuns la o luptă de stradă pe viață și pe moarte între 15 inși. După intervenția unor echipaje de poliție de la secțiile 6, 7 și 8, precum și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei au fost reținute cinci persoane. S-au ales doar cu amenzi, fiindcă nimeni nu a fost rănit grav.

✔ În februarie 2010, împușcături pe șoseaua Petricani. Doi interlopi din sectorul 2, cunoscuți de Poliție dar niciodată arestați, au tras cu puștile într-o mașină în care se afla un rival de-al lor. De data aceasta s-a făcut dosar penal, dar nu s-a lăsat cu ani grei de pușcărie.

✔ Clanurile interlope din toate zonele Capitalei sunt bine-cunoscute de polițiști, există liste imense cu numele tuturor membrilor lor. Din rândurile lor sunt (sau erau) recrutați informatori, dar existau și înțelegeri ale șefilor de secții cu șefii de clan ca să-și țină în frâu oamenii, departe de marile scandaluri publice. Lucrurile au scăpat de sub control, după cum se vede, iar Poliția pare încălecată de interlopi.

„Lavărboii” de Giurgiu

În plin scandal legat de disparițiile fetelor din Caracal și de presupusul criminal-monstru Gheorghe Dincă, iată că bătălia din Piața Constituției scoate la iveală faptul că, atunci când se vrea, DIICOT poate depista și aresta și proxeneți care trafichează fete peste hotare, ba și să aducă în țară o parte din victimele duse la prostituție.

Este vorba de clanul de interlopi și proxeneți din județul Giurgiu, destructurat într-o oarecare măsură de procurori în vara anului trecut, clan care până atunci era în strânse legături cu cel din București. Aici un lider de sindicat din Poliție a avut dreptate când a spus că în Piața Constituției s-au bătut proxeneții cei tineri, căci bătrânii barosani fie erau la pușcărie, fie se ocupă mai departe de droguri, lăsând rețeaua de prostituție pe seama bobocilor.

Evenimentul zilei a informat atunci despre metoda ”Lover-boy” (lavărboi) prin care adolescente din mediul rural erau racolate de vreun ”iubit” și duse în străinătate să se prostitueze.

Acțiunea DIICOT Central a fost un succes, iar instituția a emis un comunicat. „Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au efectuat un număr de 7 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Giurgiu, într-o cauză vizând săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism”, eram informați de procurori în 25 iulie 2018.

Se spunea, de asemenea că, în perioada 2012 – 2016, un număr de 8 suspecţi au recrutat din România, prin metoda ”Lover-boy” şi au găzduit, în țară şi în străinătate, ”mai multe tinere cu situaţie materială precară sau provenind din familii dezorganizate, pe care le-a obligat, prin ameninţări şi violenţe, să practice prostituţia în diferite cluburi sau la stradă, în Italia, Spania şi Germania, în folosul lor”.

Anchetatorii au identificat 10 victime, în Italia, Spania şi Germania și au stabilit că, din exploatarea lor, membrii grupării au obţinut beneficii financiare importante, ce au fost folosite în achiziţionarea de bunuri mobile – în special autoturisme şi pentru diverse cheltuieli personale. În urma percheziţiilor au fost ridicate sume de bani – (doar) 38.500 de lei, dispozitive mobile şi IT, documente şi înscrisuri – şi au fost indisponibilizate mai multe autoturisme, se mai preciza în comunicatul DIICOT.

Save

Save