Evenimentul Zilei > Economie > Detaliul pe care trebuie să-l știți atunci când vă cumpărați electrocasnice. Totul s-a schimbat de astăzi
Detaliul pe care trebuie să-l știți atunci când vă cumpărați electrocasnice. Totul s-a schimbat de astăzi

Detaliul pe care trebuie să-l știți atunci când vă cumpărați electrocasnice. Totul s-a schimbat de astăzi

Atunci când vă cumpărați electrocasnice trebuie să fiți atenți la acest amănunt care s-a modificat începând de la 1 martie.

Dacă vă cumpărați electrocasnice trebuie să fiți atenți la acest detaliu. Schimbare importantă la nivelul etichetării energetice a electrocasnicelor în UE și România. Noile etichete au intrat în vigoare începând de astăzi, 1 martie. Sistemul obișnuit de măsurare a eficienței energetice a electrocasnicelor începea de la G (cel mai puțin eficient). Și ajungea la A++, cel mai eficient.

Atenție când vă cumpărați electrocasnice

De luni, toate produsele vor fi etichetate pe o scară nouă. Care este actualizată, de la A (eficiență maximă) la G (eficiență minimă). Sunt cinci grupe de aparate electrocasnice cu etichete ce au fost reclasificate:

1) mașini de spălat vase;  2) mașini de spălat rufe și mașini de spălat și uscat rufe; 3) frigidere, inclusiv aparate frigorifice pentru depozitarea vinului; 4) lămpi; 5) afișaje electronice, inclusiv televizoare, monitoare și afișaje digitale cu rol de semnalizare.

Explicații de la Ministerul Energiei

„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare.

Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct. Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic”. Precizează oficialii de la Ministerul Energiei.

Motivul pentru care UE a decis să se schimbe clasificare, România adoptă regula

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi, comercializate în lunile viitoare, pot purta eticheta veche. Dar nu mai pot fi vândute după luna noiembrie a acestui an. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021.

Etichetele s-au schimbat pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor. Aceștia trebuie să înțeleagă caracteristicile produselor. Oficialii UE au hotărât ca etichetele energetice să cuprindă clasele de la A la G, fără vreun +. Înainte, un produs A+ putea să creeze o impresie falsă. Că ar fi unul dintre cele mai bune de pe piață. De fapt, era vorba despre unul cu o eficiență energetică medie sau scăzută.

Publicat in categoriile: Economie, EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: