Destinația din România care îți oferă tot: istorie la tot pasul și cele mai frumoase peisaje

Destinația din România care îți oferă tot: istorie la tot pasul și cele mai frumoase peisajeDrobeta Turnu-Severin este unul dintre cele mai vechi orașe din România. Sursa foto: Continentals Hotel

Drobeta Turnu-Severin este unul dintre cele mai vechi orașe din România, care s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta. Locul a fost ales de împăratul Traian pentru a-și construi podul peste Dunăre, pe care și-a transportat trupele, în cel de-al doilea război dacic. În timp, orașul a căpătat o importanță strategică foarte mare, fiind așezat la răscrucea drumurilor pe uscat și pe apă care duc la Nord și la Sud de Dunăre. A fost primul centru urban din regiune, dar și un însemnat centru comercial.

Drobeta Turnu-Severin este reședința județului Mehedinți, așezat într-un punct de o importanță strategică deosebită. Împăratul Traian a ales locul pentru construcția podului său, de peste Dunăre, pe care și-a transportat trupele în cel de-al doilea război dacic.

În anii ce au urmat, orașul s-a dezvoltat în jurul castrului Drobeta, ca centru comercial și strategic. A fost unul dintre primele centre urbane, declarate astfel, de administrația romană, după cucerirea Daciei. În timpul împăratului Hadrian, urmașul lui Traian, orașul a fost declarat municipiu (121), ajungând la o populație de 14.000 de locuitori. Ulterior, în timpul împăratului Septimiu Sever, în 193, a fost ridicat la rangul de colonie, fapt ce conferea locuitorilor de aici drepturi egale cu cetățenii Romei.

În perioada medievală, a fost construită Cetatea Severinului, de regele maghiar Ladislau I (1040-1095), ca centru strategic militar împotriva Țaratului Bulgar de la Vidin. În timp, datorită poziției sale strategice, cetatea a fost revendicată, pe rând, de munteni, de bulgari, de maghiari, iar mai târziu și de otomani.

În prezent, Drobeta Turnu-Severin a devenit un important centru turistic, datorită istoriei sale, dar și a poziției geografice. În zonă există o mulțime de obiective pe care un turist le poate admira. Iar cele mai importante sunt Piciorul Podului lui Traian, Castrul Roman, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Cetatea Medievală a Severinului, Parcul Natural „Porțile de Fier”, Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Chipul lui Decebal sau Mănăstirea Mraconia.

Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin

Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin, o bijuterie a arhitecturii locale. Sursa foto: palatulculturiiseverin.ro

Palatul Culturii, o bijuterie a arhitecturii locale

Turistul care ajunge la Drobeta Turnu-Severin este obligat să viziteze măcar cinci dintre obiectivele pe care le-am enumerat mai sus. Sunt ușor de identificat și de urmărit, din centrul orașului.

Primul obiectiv turistic din Drobeta Turnu Severin, la care vom face referire, este Palatul Culturii „Theodor Costescu”.  Având în apropiere Fântânii Cinetice, căldirea este un simbol al culturii locale, monument istoric protejat, aflat pe lista UNESCO.

Construcția a fost ridicată după planurile cunoscutului arhitect Grigore Cherchez și a găzduit, biblioteca, cinematograful, sala de teatru și muzeul orașului.

În zilele noastre, Palatul Culturii a fost reabilitat în totalitate, iar în spațiul său se organizează spectacole de teatru, expoziții, ateliere de artă, concerte, dar și seri de film. Astfel, turiștii își pot bucura nu doar ochii admirând o bijuterie a arhitecturii locale, ci și sufletul, la evenimentele pregătite de cei care se ocupă de adminstrarea sa.

Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin

Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin. Sursa foto: palatulculturiiseverin.ro

Cetatea râvnită de unguri, români și turci

Pe același drum, la o distanță de câteva sute de metri se află și Cetatea Medievala a Severinului. Centru strategic militar, ridicat de regele maghiar Ladislau I (1040-1095), cetatea a jucat un rol important în viața politică și militară a zonei. Rând pe rând, a fost stăpânită când de regii Ungariei, când de cei ai Munteniei.

Prima atestare documentară este din secolul al XIV-lea. Se vorbește despre Cetatea Severinului în celebra „Cronică pictată de la Viena”, unde se relatează despre cum „regele Ungariei a pătruns în Țara Severinului, a cucerit această fortificație și a instalat un Ban al Severinului”.

Este vorba despre episodul în care regele Carol Robert de Anjou pătrunde cu armata în Țara Românească, ca să-l înlăture pe Basarab I. Voievoul valah a pierdut cetatea Severinului în septembrie 1330 și a recucerit-o după victoria de la Posada în același an.

Cetatea Severinului

Cetatea Severinului, ravnita de unguri, turci si romani. Sursa foto: Facebook

Distrugerea Cetății Severinului

Conducătorii care stăpâneau Cetatea Severinului se numeau Bani de Severin, iar printre cei ce au purtat această titulatură a fost și Mircea cel Bătrân. Cetatea Severinului a avut o istorie tumultuasă, trecând de la regii maghiari la voievozii valahi, iar mai apoi la sultanii otomani.

În 1526, din ordinul sultanului Soliman Magnificul, turcii au distrus cetatea, iar pietrele din ziduri au fost folosite pentru construcția și întărirea altor fortărețe otomane la sud de Dunăre. Vor rămâne în picioare doar ruinele câtorva ziduri de incintă, urmele fundațiilor celor șase turnuri ale fortăreței, printre care și un perete de aproximativ 12 m înălțime, structură numită de localnici „Turnul lui Sever”.

După distrugerea Cetății Severinului, doi ani mai târziu, pe Dunăre, la Mohacs, în 1526, Ungaria va fi înfrântă și va fi transformată în pașalâc turcesc.

Cetatea medievală din Drobeta-Turnu Severin a fost recent reabilitată cu fonduri europene şi a devenit unul dintre principalele obiective turistice ale oraşului. Cetatea conține elemente de arhitectură militară, turnuri de apărare, dar și o capelă. Odată cu reabilitarea din ultimii ani, au fost găsite alte 2 ziduri de incintă, un tezaur format din 160 de monede turcești, maghiare și dinari, bucăți de arcuri, săgeți, fragmente de țevi de tun, resturi de cămăși de zale, dar și oseminte umane.

Cetatea Severinului

Cetatea medievală a Severinului are o istorie tumultuasă. Sursa foto: Facebook

Cetatea a primit distincția Recenzia de Aur

Iar de curând Cetatea a primit distincţia „Recenzia de Aur”, în baza recenziilor primite de la vizitatori. Monumentul a fost desemnat cea mai apreciată locaţie de pe Google Maps, între obiectivele istorice din Oltenia.

„Analiza pentru acest premiu, Recenzia de Aur, a fost făcută în luna mai 2023 și s-au luat în calcul cele mai multe recenzii favorabile pentru cetatea medievală a Severinului, cele mai multe căutări pe Google Maps”, a explicat referentul Delia Rîmiceanu, conform RADOR.

În prezent în Cetatea de la Drobeta-Turnu Severin sunt organizate la fiecare sfârșit de săptămână seri cu muzică medievală. Taxa de vizitare a Cetății Medievale a Severinului este de 10 lei/adult și 5 lei pentru un copil, iar programul este de luni până marți, de la 9:00 la 17:00.

Piciorul Podului Traian

Piciroul podului construit de Traian pentru a-și aduce trupele in Dacia. Sursa foto: Wikipedia

Istoria războaielor dacice

Alte obiective turistice importante, sunt Castrul Roman și Piciorul Podului lui Traian, ambele monumente atribuite arhitectului Apolodor din Damasc. Podul de peste Dunăre a fost constuit de împăratul Traian, pentru a-și transporta trupele împotriva regelui dac, Decebal, în cel de-al doilea război.

Podul lui Traian a fost construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între anii 103 și 105, pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin.

Istoricul antic Dio Cassius consideră că împăratul Hadrian (117-138) este responsabil pentru distrugerea parțială a acestuia. Hadrian care, spre deosebire de Traian nu vedea nici un avantaj din cucerirea Daciei, a decis să protejeze, astfel, sudul Dunării de invazia triburilor roxolane și iazyge. Ulterior, podul a fost distrus în totalitate, odată cu abandonarea definitivă a Daciei, în anul 275.

Castrul Drobeta

Ruinele Castrului Drobeta, unul dintre primele municipii ale provinciei Dacia. Sursa foto. Wikipedia

Castrul Drobeta, colonie romană din timpul lui Septimius Severus

Castrul Roman, amenajat în apropiere, a fost un important centru militar și politic în jurul căruia s-a dezvoltat viitoarea localitate. Astăzi, din acesta, se mai văd patru porți laterale, cazărmi, și, în centru, clădirea pretorului. Aici, se spune, a poposit chiar împăratul Traian.

Castrul este primul centru urban ca importanță militară, economică și religioasă din regiunea Olteniei și al treilea centru urban din Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. În anul 126, sub stăpânirea împăratului Hadrian, Castrul Drobetei, care număra 14.000 de locuitori, a fost ridicat la rangul de Municipiu (Municipium Publium Aelium Hadrianum Drobetense).

Mai târziu, sub împăratul Septimius Severus (193-211), în anul 193 d.C., municipiul a devenit colonie, având o suprafață de 60 de hectare și o populație de aproximativ 40.000 de locuitori.

Chiar și după abandonarea provinciei, împărații romani au continuat să refacă și să întrețină unele cetăți importante de la nord de Dunăre, precum Drobeta.

Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin

Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin a alimentat orașul cu apă din Dunăre. Sursa foto: Wikipedia

Castelul de Apă, un loc de interes istoric

Un alt obiectiv ce merită vizitat în Drobeta Turnu Severin este Castelul de Apă. A fost construit la începutul secolului XX și a alimentat întreg orașul până în anii ’80 cu apa extrasă direct din Dunăre.

Castelul de Apă din Drobeta Turnu-Severin este o clădire emblematică a orașului, acesta găzduind, în prezent, spații expoziționale, o galerie de artă, dar și un punct de informare turistică.

Înălțimea turnului este de 27 de metri, iar cei care doresc pot urca până în vârf, fie cu liftul, fie pe scări. Taxa de vizitare a Castelului este de 8 lei/adult și 3 lei / copil.

Statuia lui decebal

Statuia lui Decebal din Defileul Dunarii. Sursa foto. Wikipedia

O excursie extraordinară prin Defileul Dunării

O croazieră pe Dunăre este o experiență absolut impresionantă pentru orice turist care optează pentru așa ceva. Sunt multe peisale interesante de văzut, într-o asemenea preumblare pe Dunăre, de-a lungul celor 120 de kilometri cât măsoară Defileul, de la Baziaș până la Porțile de Fier.

Cazanele Mari și Cazanele Mici, care poartă acest nume datorită malurilor stâncoase în care apa lovește foarte tare, sunt spectaculoase. Adâncimea apei măsoară 80 de metri în Cazanele Mici, și până la 120 de metri în Cazanele Mari. La baza Cazanelor Mari se află peșterile Ponicova și Veterani.

Cea mai spectaculoasă priveliște este, desigur, în fața sculpturii care înfățișează Chipul lui Decebal, un basorelief de 55m în apropierea orașului Orșova. Este cea mai mare sculptură în piatră din Europa.