Evenimentul Zilei > Actualitate > Despre 2021 se va scrie în cărțile de istorie. A fost un an al haosului, al privării de libertate, al sărăciei şi al tiraniei digitale
Despre 2021 se va scrie în cărțile de istorie. A fost un an al haosului, al privării de libertate, al sărăciei şi al tiraniei digitale

Despre 2021 se va scrie în cărțile de istorie. A fost un an al haosului, al privării de libertate, al sărăciei şi al tiraniei digitale

Anul care tocmai a trecut a fost detestat de întreaga lume. Cu populațiile ținute în arest la domiciliu, cu economii prăbușite, cu guverne slăbite şi extrem de mare sărăcie, nu are cum ca cineva să regrete 2021. Problema care se pune este ce ne va aștepta în 2022. Ținând cont că suntem, încă, „la mâna” virusului care dirijează parcă toată planeta.

Într-un editorial de excepție publicat pe zerohedge, autorul descrie punctual ce s-a întâmplat pe tot parcursul anului trecut în cel mai democratic stat din lume: SUA şi nu numai.  2021 s-a petrecut între revolte, blocaje, teatru politic și mandate COVID-19. Anul  2021 a fost unul pentru cărțile de istorie. În căutarea continuă a vieții, a libertății și a fericirii iată câteva dintre pietrele care ne-au ținut blocați:

Revolte, legea marțială și lovitura de stat a Deep State

O oală fierbinte de tensiuni politice a clocotit pe 6 ianuarie 2021, când protestatarii  au luat cu asalt Capitoliul. Ocuparea militară ulterioară a capitalei națiunii de către 25.000 de soldați  ca parte a așa-numitului transfer „pașnic” de putere de la o administrație la alta a fost puțin mai mult decât legea marțială deghizată în securitate națională. Pe 06 ianuarie, în încercarea de asalt a Capitoliului de către așa-zișii insurectionişti a creat criza perfectă pentru ca Statul Profund – alias Statul Polițienesc, alias Complexul Industrial Militar și Statul Tehno-Corporativ, alias Statul de Supraveghere – să pătrundă și să preia controlul.

Președintele imperial

Toate puterile imperiale adunate de Donald Trump, Barack Obama și George W. Bush — pentru a ucide cetățeni americani fără un proces echitabil, pentru a reține suspecții pe termen nelimitat, pentru a le deposeda americanilor de drepturile lor de cetățenie, pentru a efectua supraveghere în masă asupra americanilor fără o cauză probabilă, să suspende legile în timpul războiului, să ignore legile cu care ar putea să nu fie de acord, să desfășoare războaie secrete și să convoace tribunale secrete, să sancționeze tortura, să ocolească legislaturi și tribunale cu ordine executive și declarații de semnare, să îndrume militarii să opereze dincolo de întindere a legii, a acționa ca un dictator și un tiran, deasupra legii și dincolo de orice responsabilitate reală — au fost moștenite de Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al națiunii.

Supravegherea populației

În orice zi, americanul obișnuit care își desfășoară activitățile zilnice a fost monitorizat, supravegheat, spionat și urmărit în mai mult de 20 de moduri diferite, atât de către guvern, cât și de către ochi și urechi. Într-un astfel de ecosistem de supraveghere, toți suntem suspecți şi urmăriți, catalogați și vizați. Luați în considerare că a fost nevoie de zile, dacă nu de ore sau de minute, pentru ca FBI să înceapă procesul de identificare, urmărire și adunare a celor suspectați că fac parte din revoltele Capitoliului. Imaginați-vă cât de repede ar putea agenții guvernamentali să vizeze și să rotunjească orice segment al societății pe care și-au dorit-o pe baza urmelor digitale și a amprentelor digitale pe care le lăsăm în urmă.

Tirania digitală

Ca răspuns la evenimentele din 6 ianuarie, giganții tehnologiei și-au oferit propria versiune a justiției sociale prin tirania digitală și cenzura corporativă. Dintr-o dată, indivizii, inclusiv cei care nu aveau legături cu revoltele din Capitoliu, au început să se confrunte cu  blocaje, suspendări și chiar ștergeri ale conturilor lor de pe rețelele sociale. Acesta a semnalat un  punct de cotitură în lupta pentru controlul asupra vorbirii digitale, unul care lasă „noi oamenii” pe partea pierzătoare a târgului.

Un nou război împotriva terorii

„Terorismul intern”, folosit în mod  interschimbabil  cu „antiguvernamental”, „extremist” și „terorist”, pentru a descrie pe oricine care s-ar putea încadra undeva într-un spectru foarte larg de puncte de vedere care ar putea fi considerate „periculoase”, a devenit noul poster pentru extinderea puterilor guvernului în detrimentul libertăților civile. Ca parte a discursului său inaugural, președintele Biden s-a angajat să ducă un război împotriva așa-zisului  extremism politic, dând startul a ceea ce jurnalistul de investigație Glenn Greenwald a descris drept „un val de noi puteri ale poliției interne, iar retorica în numele luptei împotriva „terorismului”, fiind una dintre cele mai grave excese  din ultimii douăzeci de ani”. Ramificațiile sunt atât de extinse încât fac aproape din fiecare american un extremist.

Violența guvernamentală

Este  posibil ca pedeapsa cu moartea să fi fost abolită în Virginia  în 2021, dar crimele sancționate de guvern și haosul au continuat fără încetare, guvernul SUA acționând ca judecător, jurat și călău pentru o populație care fusese deja prejudecata și găsită vinovată, deposedată de drepturi și lăsate să sufere din cauza agenților guvernamentali instruiți să reacționeze cu cel mai mare grad de violență. Poliția a reprezentat un risc în special  pentru oricine suferă o criză de sănătate mintală sau cu nevoi speciale ale căror dizabilități ar putea să nu fie imediat evidente .

Războaie culturale

Corectitudinea politică a făcut loc unei forme mai insidioase de gândire de grup și guvernare a mafiei care, împreună cu cenzorii guvernamentali și corporativi și o cultură a anulării hotărâtă să nu ofenseze „anumite” puncte de vedere, a fost prea dispusă să elimine punctele de vedere care nu se conformează. Teoria critică a rasei a trecut, de asemenea, în prim-planul războaielor culturale.

Invazii de acasă

Agenții guvernamentali au încălcat în mod obișnuit al patrulea amendament în voie, sub pretextul sănătății și siguranței publice. Acest lucru nici măcar nu începe să atingă numeroasele moduri în care guvernul și partenerii săi corporativi implicați în infracțiuni au folosit tehnologia de supraveghere pentru a invada casele: cu interceptări telefonice, imagini termice, camere de supraveghere și alte dispozitive de monitorizare. Cu toate acestea, într-o mișcare rară, Curtea Supremă a pus piciorul în două cazuri — Caniglia v. Strom  și  Lange v. California — pentru a împiedica poliția să  efectueze invazii la locuințe fără mandat pentru a confisca armele deținute în mod legal sub pretextul de „îngrijire comunitară”.

Integritatea corporală

Prinse în punctul de mirare al unei confruntări între drepturile individului și așa-numitul stat „de urgență”, preocupările legate de mandatele COVID-19 și integritatea corporală au rămas parte a unei dezbateri mult mai ample asupra luptei pentru putere în curs între cetățeni și guvern. peste „interesul” proprietății noastre față de corpurile noastre. Această dezbatere asupra integrității corporale a acoperit un teritoriu larg, variind de la avort și vaccinări forțate până la supraveghere biometrică și asistență medicală de bază. Vaccinări forțate, percheziții forțate de cavități, colonoscopii forțate, extrageri forțate de sânge, teste forțate de alcool respirator, extracții forțate de ADN, scanări forțate a ochilor, includere forțată în baze de date biometrice: acestea au fost doar câteva moduri prin care americanilor li s-au amintit în continuare că avem nici un control asupra a ceea ce se întâmplă cu corpurile noastre în timpul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali.

COVID-19

Ceea ce a început ca un efort aparent de a preveni ca un nou coronavirus să îmbolnăvească națiunea (și lumea) a devenit un alt mijloc prin care guvernele lumii (inclusiv a noastră) și-au extins puterile, și-au abuzat de autoritate și și-au oprimat și mai mult alegătorii. Acum că guvernul a căpătat gustul să-și flexibilizeze puterile de stat polițienești printr-o grămadă de blocări, mandate, restricții, programe de urmărire a contactelor, supraveghere sporită, cenzură, supra-criminalizare etc., rămâne de văzut cum drepturile noastre vor rezista în fața autoritarismului pe termen lung COVID-19.

Tirania financiară

Datoria națională a depășit  29 bilioane $  și este în creștere. Asta se traduce în aproape 230.000 USD per contribuabil. Suma pe care o datorează această țară este acum  mai mare decât produsul intern brut. Această datorie crește, de asemenea, exponențial: se preconizează că va fi de  două ori mai mare decât economia SUA  până în 2051. Între timp, guvernul a continuat să cheltuiască banii contribuabililor pe care nu i-au avut pe programe pe care nu și le-ar putea permite; afaceri închise din lipsă de clienți, resurse și angajați; iar consumatorii au continuat să se întâlnească lipsa lanțului global de aprovizionare  (și prețuri vertiginoase) pentru orice, de la cipuri de computer și mașini la materiale de construcție.

Stare profundă globală

Datorită, în mare parte, alianțelor profund înrădăcinate și, în multe cazuri, extrem de secrete ale guvernului SUA cu națiuni străine și corporații globale, a devenit din ce în ce mai evident că am intrat într-o nouă ordine mondială – o ordine mondială globală – formată din agenții și corporații guvernamentale internaționale. Ne-am apropiat de această ordine mondială globală în ultimele decenii, dar COVID-19 a ajutat ca fascismul să devenă o amenințare globală.

20 de ani de crize

Fiecare criză – fabricată sau nu – de la începuturi a devenit o oportunitate de lucru pentru guvern pentru a-și extinde aria și puterea pe cheltuiala contribuabililor, limitându-ne în același timp libertățile la fiecare pas: Marea Depresiune. Războaiele Mondiale. Atacurile teroriste din 11 septembrie. Pandemia COVID-19. Într-adevăr, gestionarea (proasta) de către guvern a diferitelor stări de urgență în ultimii 20 de ani, de la 11 septembrie până la COVID-19, a dat naștere unui complex industrial-securitate masiv, care nu a mai fost niciodată văzut până acum.

Starea națiunii

S-ar putea să fi fost un tip nou la conducere anul acesta, dar în cea mai mare parte, nimic nu s-a schimbat. Națiunea a rămas polarizată din punct de vedere politic, controlată de forțe dincolo de competența americanului obișnuit și a îndepărtat rapid națiunea de fundația libertății. În ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, americanii s-au trezit în mod repetat supuși la încălcări flagrante ale libertăților civile, supraveghere invazivă, lege marțială, blocaje, corectitudine politică, erodari ale libertății de exprimare, percheziții la bandă, împușcături ale poliției asupra cetățenilor neînarmați, spionajul guvernamental, incriminarea activităților legale, belicismul etc., scrie autorul