Descoperire uluitoare. Coronavirusul a existat înainte de pacientul zero
- Mihnea Talau
- 11 decembrie 2020, 15:41
În Italia Sars-CoV-2 a fost prezent încă înaintea apariției „pacientului zero”. Acest lucru este demonstrat de analiza tamponului orofaringian al unui copil de 4 ani, internat la urgență la Milano în 30 noiembrie 2019 cu simptome respiratorii și vărsături.
După internarea copilului, i-au apărut pete pe piele asemănătoare cu cele ale rujeolei, dar în realitate acesta suferea de o altă boală. Tamponul, studiat după luni de zile, a arătat că era vorba de coronavirus, cu mai mult de trei luni înainte de apariția sa oficială la „pacientul 1” de la Codogno, Mattia Maestri, pe 20 februarie 2020. Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu realizat de Universitatea de Stat din Milano, publicată în revista Emerging Infectious Diseases, potrivit Corriere della Sera.
Nici copilul nici familia sa nu au fost în străinătate
Acum, copilul, care poate fi considerat, noul „pacient 1” italian, locuiește în zona milaneză și nu a călătorit în străinătate înainte de a se îmbolnăvi. Dar, potrivit unui studiu al Universității Harvard care a făcut senzație în iunie, Sars-CoV-2 ar fi fost prezent în China deja între august și octombrie anul trecut și, prin urmare, nu este dificil să ne gândim la cazuri necunoscute de „import”, având în vedere cantitatea de schimburi comerciale, culturale și de altă natură între Italia (în special Lombardia) și China.
Cum s-a manifestat boala
„Prin urmare, este o infecție contractată local. Nici bebelușul, nici părinții nu călătoriseră în zilele anterioare”, spune Gian Vincenzo Zuccotti, decanul Facultății de Medicină de la Universitatea de Stat din Milano și director al Unității de Urgență Pediatrică și Pediatrică de la Spitalul Vittore Buzzi.
Aceasta este reconstrucția cercetătorilor: „La 21 noiembrie, copilul prezintă tuse și rinită, aproximativ o săptămână mai târziu, la 30 noiembrie, este dus la camera de urgență cu simptome respiratorii și vărsături. La 1 decembrie, ea dezvoltă o erupție asemănătoare rujeolei; la 5 decembrie (la 14 zile de la apariția simptomelor) este supus unui tampon orofaringian pentru diagnosticul clinic al rujeolei suspectate ”. Rezultat: negativ.
„Cursul clinic al pacientului seamănă cu cel raportat de alți autori. Leziunile maculopapulare sunt printre cele mai observate manifestări cutanate în timpul pandemiei Covid și mai multe studii au observat un debut ulterior (la simptome respiratorii) la pacienții mai tineri”, spun autorii studiului. Analiza probei a arătat o secvență de ARN identică cu secvența de referință a Sars-CoV-2 (numită „Wuhan-Hu-1”), precum și secvențe ale altor tulpini care circulă în jurul lumii în etapele ulterioare. Prin urmare, cercetătorii clarifică, „nu a fost posibil să se determine cu exactitate originea tulpinii identificate”
Studiul a analizat eșantioane de la 39 de pacienți, cu vârste cuprinse între 8 luni și 73 de ani: doar băiatul de 4 ani a dat test pozitiv pentru coronavirus. „Ideea a fost de a investiga retrospectiv toate cazurile de boală exantematică identificate la Milano între septembrie 2019 și februarie 2020, care au dat rezultate negative la rujeolă”, explică Silvia Bianchi, unul dintre autorii lucrării.
Infecția cu Sars-CoV-2 poate provoca, de fapt, un sindrom asemănător Kawasaki și manifestări cutanate comune altor infecții virale.
Faptul că virusul circulă de ceva timp era plauzibil și răspândirea sa lungă (și tăcută) în nordul Italiei ar putea explica parțial impactul devastator al primului val, scrie gazetaromaneasca.com.
Efectele se văd mai târziu
„Cazul descris ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce am văzut în februarie – continuă Zuccotti, unul dintre semnatarii studiului: ne-am regăsit, la câteva zile după descoperirea„ pacientului 1” diagnosticat la Codogno, cu spitale copleșite, plin de pacienți Covid.
Pandemia ne-a învățat că efectele comportamentelor noastre neprotejate nu se văd imediat, ci după aproximativ 4 săptămâni. Chiar și în momentul primei urgențe, era deci de neimaginat că totul a avut loc în câteva zile, că spitalele s-au saturat în acest fel peste noapte”.