Descoperire uimitoare în pădurile amazoniene. Arheologii au rămas fără cuvinte

Descoperire uimitoare în pădurile amazoniene. Arheologii au rămas fără cuvinte

Picturi cu o vechime de aproximativ 12.000 de ani au fost găsite în pădurile amazonine, din perioada în care omul trăia alături de mamuți.

O descoperire senzațională a fost făcută în pădurile amazoniene, acolo unde au ieșit la iveală mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare. Se pare că aceste picturi au fost realizate în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, după cum spun experții Universității din Exeter, Marea Britanie, care au analizat descoperirea, conform CNN.

Cercetătorii din pădurea tropicală amazoniană au dezvăluit mii de imagini de artă rupestră care înfăţişează uriaşe creaturi ce au trăit în epoca glaciară. Este vorba despre mastodonții, dar și cerbi, lilieci și maimuțe.

Mii de pictografii individuale

Ne puteți urmări și pe Google News

Desenele au fost făcute, cel mai probabil cu aproximativ 11.800-12.600 de ani în urmă, potrivit cercetătorilor britanici din Exter. Picturile sunt aşezate pe trei adăposturi de rocă diferite, cu cel mai mare, cunoscut sub numele de Cerro Azul, găzduind 12 panouri şi mii de pictografii individuale.

Picturile au fost descoperite în Serranía La Lindosa din Columbia modernă și relevă faptul că cei mai vechi locuitori umani din zonă ar fi coexistat cu megafauna din Epoca de Gheaţă, cu leneşi uriaşi, mastodonti şi camelide, după cum precizează sursa citată.

Au folosit focul pentru a realiza desenele

Arheologii au fost uimiți atunci când au văzut creațiile istorice. „Acestea sunt cu adevărat imagini incredibile, produse de primii oameni care au trăit în vestul Amazoniei. Picturile oferă o privire vie şi captivantă asupra vieţii acestor comunităţi. Este incredibil pentru noi astăzi să credem că au trăit printre şi au vânat erbivore uriaşe, unele care aveau dimensiunea unei maşini mici”, a declarat Mark Robinson, un arheolog care lucrează în cadrul Universitatății din Exeter.

Un alt set de imagini rerezintă figuri umane, forme geometrice şi scene de vânătoare, dar și cerbi, aligatori, lilieci, maimuţe, broaşte ţestoase, și şerpi. Pentru a exfolia roca şi a obține suprafeţe plane pe care să picteze, realizatorii desenelor au folosit focul, sunt de părere experții.