Descoperire șocantă făcută la un vaccin anti-coronavirus. Decizie de ultimă oră pentru a stopa problema

Descoperire șocantă făcută la un vaccin anti-coronavirus. Decizie de ultimă oră pentru a stopa problema Sursa: Razvan Valcaneantu

Moderna a hotărât să retragă peste 764.900 de doze de vaccin COVID-19. Specialiștii au depistat o fiolă contaminată cu un corp strait și au încercat să evite afectarea altor loturi. Nu este pentru prima dată când se găsesc diferite anormalități în serurile respective.

Chiar dacă pandemia de COVID-19 nu își mai face simțită prezența ca la început, vaccinul împotriva virusului joacă un rol important. Moderna a retras 764.900 de doze de vaccin COVID-19, după ce o fiolă a fost contaminată cu o substanță necorespunzătoare.

Specialiștii au declarat că loturile trimise în Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia nu sunt contaminate. Acestea au ajuns în luna ianuarie, iar compania transmite că nu sunt probleme.

Producătorul de medicamente a povestit că doar un flacon a fost contaminat, dar că preferă să retragă tot lotul pentru a nu exista reclamații, anunţă Reuters. Cu toate astea, nu se știe ce substanță se află în fiola problematică.

Ne puteți urmări și pe Google News

O situație asemănătoare a avut loc anul trecut. Autoritățile din Japonia nu au acceptat mai multe doze de vaccin Moderna. Unele fiole conțineau oţel inoxidabil, toxic pentru om.

Mai bine de 900 de milioane de doze de vaccin Moderna COVID-19 au fost administrate în toată lumea, iar compania promite că celelalte fiole sunt sigure. Lotul nu ar fi fost contaminat.

Mesajul EMA

Populația a mai uitat de importanța vaccinului împotriva COVID-19, iar multe persoane nu s-au imunizat nici măcar cu o doză. Comitetul consultativ al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) dorește reducerea intervalului între a doua și a treia doză de vaccin, în special pentru cel de la Moderna. Această propunere a fost deja luată în considerare de Grecia și Franța.

Unele state au acceptat și doza a patra. EMA aprobat de asemenea și utilizarea vaccinului Moderna, Spikevax, la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Acesta era deja permis pentru adulți și pentru tinerii de peste 12 ani. Persoanele de peste 18 ani care s-au imunizat cu un vaccin de la altă companie, pot face doza booster cu Moderna.

În Statele Unite, Spikevax este autorizat ca o schemă primară de două doze și booster pentru cei de peste 18 ani, iar autoritățile au declarat că rapelul trebuie făcut la 5 luni, nu la 6 luni.