Evenimentul Zilei > Social > Descoperire importantă în Egipt. Arheologii au scos la iveală un site cu peste 250 de morminte antice
Descoperire importantă în Egipt. Arheologii au scos la iveală un site cu peste 250 de morminte antice

Descoperire importantă în Egipt. Arheologii au scos la iveală un site cu peste 250 de morminte antice

Un site arheologic, în care există în jur de 250 de morminte din perioada Vechiului Regat, a fost scos la suprafață de arheologi, într-o regiune din sudul Egiptului.

În jur de 250 de morminte antice au fost descoperite într-o provincie din sudul Egiptului, de către arheologi. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul pentru Antichităţi, potrivit AFP. Conform sursei citate, arheologii egipteni au scos la iveală circa 250 de morminte vechi de 4.200 de ani, în provincia Sohag, din Egipt.

„Au fost descoperite aproximativ 250 de morminte, unele dispunând de una sau mai multe gropi funerare, iar altele de un coridor în pantă care se termina într-o sală funerară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții Ministerului.

Potrivit sursei citate, mormintele datează din perioada de final al Vechiului Regat.

„Aceste morminte datează de la sfârşitul Vechiului Regat până la sfârşitul perioadei ptolemeice”, se mai arată în comunicatul de presă.

Vechiul Regat a fost datat în perioada cuprinsă între 2.700 şi 2.200 î.Hr., în timp ce dinastia ptolemeică din Egipt a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în anul 30 d.Hr.

Descoperirea este importantă pentru egipteni

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului general pentru antichităţi, a indicat că într-unul dintre mormintele care datează din perioada Vechiului Regat au fost identificate urmele unor inscripții hieroglifice. De asemenea, a fost descoperită şi o cameră pentru „sacrificii”.

Potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, a responsabil din cadrul Ministerului pentru Antichităţi care a efectuat săpăturile, în morminte au fost găsite vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene.

Arheologii au descoperit şi vase mici din alabastru, oase umane şi de animale, precum şi relicve de calcar ce pot fi „stele funerare (…) datând din a 6-a dinastie”, după cum a precizat specialistul egiptean.

Autoritățile egiptene fac eforturi pentru relansarea turismului

Autorităţile de la Cairo au anunţat mai multe descoperiri arheologice importante în ultimele luni. Astfel, promovând vestigiile Egiptului antic, acestea trag speranța că vor putea relansa turismul în regiune.

Acesta este un sector care a cunoscut mari dificultăți înceând cu Revoluția din 2011, în urma căreia a fost înlăturat de la putere fostul președinte Hosni Mubarak.

De asemenea, turismul în Egipt a fost afectat foarte puternic de pandemia de coronavirus care a îndepărtat vizitatorii.

sursa foto: Ministry of Tourism and Antiquities