Evenimentul Zilei > Monden > Descoperirea momentului. A fost găsit cel mai mare oraș antic din Egipt
Descoperirea momentului. A fost găsit cel mai mare oraș antic din Egipt

Descoperirea momentului. A fost găsit cel mai mare oraș antic din Egipt

Arheologii au făcut una dintre cele mai mari descoperiri. A fost găsit cel mai mare oraș antic din Egipt.

Cea mai mare descoperire din ultimul deceniu. O echipa de arheologi a descoperit cel mai mare oraș antic din Egipt. Potrivit specialiștilor, orașul este construit cu 3.000 de ani înainte ca era noastră să înceapă.

Orașul antic este situat în apropiere de Luxor, o zonă din sudul Egiptului.

„Misiunea arheologică (…) a descoperit un oraş îngropat (…) care datează din timpul dinastiei regelui Amenhotep III şi care fost folosit de regele Tutankhamon, adică acum 3.000 de ani”, afirmă misiunea arheologică în comunicat.

Arheologii și-au dat seama de vechimea orașului după ce au găsit mai multe obiecte ceramice și bijuterii care au aparținut lui Amenhotep, un faraon încoronat în anul 1391 î.H.

Este vorba despre „cel mai mare oraş antic din Egipt”, potrivit lui Hawass, citat în comunicat.

Cel mai mare oraș antic

„În câteva săptămâni, spre marea surprindere a echipei, au apărut cărămizi”, potrivit comunicatului. Şi situl este „în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi şi cu încăperi pline de unelte ale vieţii cotidiene”.

„Descoperirea acestui oraş pierdut este a doua cea mai importantă de la mormântul lui Tutankhamon„, a estimat Betsy Brian, profesor de egiptologie de la Universitatea John Hopkins din Statele Unite, de asemenea citat în comunicat. Aceasta „ne va oferi detalii rare despre viaţa egiptenilor din Noul Imperiu”.

Oraşul este format din „trei palate regale (…) precum şi un centru administrativ şi unul de producţie”. Dar arheologii au dezgropat şi „o zonă de pregătire a hranei” cu o „brutărie”, „un cartier administrativ” şi „un atelier” de construcţie.

Au fost de asemenea descoperite două morminte de „vaci sau tauri”, precum şi un corp uman „neobişnuit”.