Evenimentul Zilei > Actualitate > Derapajele fără număr ale europarlamentarului Becali
Derapajele fără număr ale europarlamentarului Becali

Derapajele fără număr ale europarlamentarului Becali

Finanţatorul echipei de fotbal Steaua a fost avertizat ieri, din nou, de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, după ce afirmase că nu vrea homosexuali în lotul "roş-albaştrilor".

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat cu avertisment, ieri, pe Gigi Becali, finanţatorul Stelei, pentru declaraţii defăimătoare la adresa minorităţi homosexualilor. Fostul oier a spus, la începutul anului, că nu îl vrea la echipa sa pe fotbalistul bulgar Ivan Ivanov, pentru că acesta este homosexual.

"Eu nu angajez homosexuali la Steaua. Dacă se strecoară vreunul, fără să ştiu eu, nu-l mai dau afară, dar îl trimit la echipa a IV-a, că şi acolo avem nevoie. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură, nu după legile omeneşti! Alea ale lui Dumnezeu le respect mai întâi şi pe urmă pe cele omeneşti. Nu aduc homosexuali la Steaua nici dacă se desfiinţează echipa!", a urlat Becali, în stilu-i caracteristic. Cei de la CNCD au reacţionat după ce au fost sesizaţi de Asociaţia "Accept", organizaţie neguvernamentală care apără drepturile minorităţilor sexuale.

"LPF să sancţioneze astfel de ieşiri"

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, face apel la Liga Profesionistă de Fotbal pentru a controla astfel de derapaje verbale. "Eu nu spun că ar trebui să sufere cluburile pentru aşa ceva, dar trebuie să luăm atitudine, pentru că nu este posibil aşa ceva. Ar trebui ca LPF să sancţioneze astfel de declaraţii. Mă gândesc la momentul în care cluburile primesc licenţa de funcţionare. Gigi Becali a mai fost amendat recent pentru declaraţii defăimătoare. De data aceasta iam dat doar un avertisment", nea declarat ieri Asztalos.

Gigi Becali este un client fidel al celor de CNCD. Europarlamentarul a atacat de-a lungul timpului diferite genuri ale minorităţilor. Primul incident celebru l-a avut, în 2001, cu Malonga Parfait, un congolez care era amfitrionul emisiunii "Fotbal la Maxx"; difuzată în trecut de Pro TV. Becali l-a pălmuit pe omul de televiziune, apoi i-a adresat injurii. Au urmat incidente cu diverse personaje din spaţiul public, în care fostul oier a jignit fără menajamente. În urmă cu câţiva ani, finanţatorul din Ghencea declara: "Dau un milion de euro celui care îi va alunga pe homosexuali din ţară!".

În 2005, Becali l-a numit "homosexual" pe Sebastian Bodu, pe atunci şef al ANAF. Nici George Copos nu a scăpat de apelativele "homosexual" şi "ţigan". De asemenea, şi suporterii Rapidului au fost jigniţi pe motive rasiale, iar Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan, patronul şi respectiv preşedintele echipei CFR Cluj, au fost numiţi "unguri, ţărani şi papagali!".

Mai grav este faptul că, între timp, fostul oier s-a trezit europarlamentar şi face naveta la Bruxelles, acolo unde pozează în demnitar onorabil. Dacă la noi Gigi Becali este lăsat să-şi facă de cap de comisiile ligii, în Anglia a rămas celebru cazul lui Glenn Hoddle, fost selecţioner al naţionalei de fotbal. În 1999, tehnicianul a fost forţat inclusiv de Tony Blair, fost premier britanic, să demisioneze, după ce făcuse afirmaţii defăimătoare la adresa persoanelor cu handicap.

ŞI "NASTY" PEDEPSIT

Ilie Năstase: "O să plătesc amenda"

Fostul mare tenismen Ilie Năstase a primit şi el o sancţiune din partea celor de la CNCD. "Nasty" a fost amendat ieri cu o sumă simbolică, 600 de lei, după ce a declarat, în toamna acestui an, că i-ar fi trimis pe ţigani în Harghita.

"Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români! Le-aş crea condiţii. În felul acesta s-ar schimba şi componenţa etnică a zonei. Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aş vrea ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiarii din România. Sunt de acord cu politica lui Sarkozy faţă de cei de etnie romă", a afirmat fostul mare jucător de tenis, primul lider mondial din istoria acestui sport, la postul de televiziune Pro TV.

"Nasty" ne-a declarat că va plăti amenda, dar s-a arătat dezamăgit de decizia CNCD. "O să plătesc fără probleme. S-a interpretat greşit ce am spus. Chiar nu vede nimeni ce se întâmplă în ţara asta? Adică Laszlo Tokes poate să declare ce declară despre români, dar nimeni nu spune nimic. Eu nu am nimic cu ungurii. Chiar acum sunt la Budapesta. Am prieteni maghiari aici", ne-a zis fostul tenismen.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: