Deputații revin din vacanță. Agenda primei ședințe a Parlamentului
- Ana Munteanu
- 13 septembrie 2024, 06:54
Republica Moldova. Deputații revin la muncă după concedii. Parlamentul se va convoca vineri, 13 septembrie curent, în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă. Biroul permanent al Legislativului a aprobat joi ordinea de zi a ședinței. Aceasta va începe la ora 15:00.
Agenda primei ședințe din sesiunea de toamnă
Ședința plenară a fost convocată la propunerea Biroului permanent al Parlamentului. De asemenea, în această săptămână și-au început activitatea Comisiile parlamentare de profil.
Deputații urmează să voteze o serie de măsuri de sprijin pentru fermieri, în contextul secetei din acest an. Va fi examinat și proiectul de modificare a Hotărârii Parlamentului privind constituirea Comisiei speciale pentru identificarea măsurilor privind depășirea crizei din domeniul agricol.
De asemenea, Parlamentul va ratifica un amendament la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind susținerea învățământului superior. Pe ordinea de zi a ședinței plenare se mai regăsește proiectul de modificare a Codului educației, pentru a integra învățământul artistic în sistemul general de educație.
Totodată, va fi examinat proiectul privind declararea vacanței unui mandat de deputat în Parlament și proiectul privind importul unor mijloace de transport.
Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an
Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Totodată, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.
Ultima ședință a Parlamentului a avut loc pe 31 iulie 2024. Aceasta a încheiat sesiunea de primăvară-vară a Legislativului. În ultima ședință din sesiune, deputații au examinat mai multe proiecte cu sigla UE.
În sesiunea ordinară de primăvară 2024, Parlamentul s-a convocat în 20 de ședințe. În cadrul acestora, deputații de la Chișinău au adoptat 230 de acte normative. 158 dintre ele au fost legi, iar 72 – hotărâri. Potrivit datelor statistice, 19 legi au fost adoptate cu scopul armonizării legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.