Evenimentul Zilei > Politica > Deputații juriști: Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ce privește ridicarea imunității lui Dan Nica
Deputații juriști: Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ce privește ridicarea imunității lui Dan Nica

Deputații juriști: Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ce privește ridicarea imunității lui Dan Nica

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii fostului ministru Dan Nica, actual europarlamentar, această competenţă aparţinând preşedintelui României sau Parlamentului României, a anunțat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

"Biroul permanent a aprobat punctul de vedere formulat de Comisia juridică cu privire la imunitatea lui Dan Nica. Comisia juridică ne spune că Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Nica şi că pe cale de consecinţă orice solicitare împotriva unui parlamentar european român făcută în baza articolului 109, alineatul 2, din Constituţia României trebuie respinsă ca fiind greşit îndreptată, deoarece instituţia nu are atribuţii în a emite o astfel de cerere împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României", a declarat Mircovici după şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că Parlamentul European a solicitat un punct de vedere cu privire la situaţia europarlamentarului Dan Nica datorită faptului că nu există o astfel de reglementare la nivelul PE, iar astfel de proceduri există la nivel naţional.

"La nivel naţional noi avem situaţia în care urmărirea penală a unui membru al Guvernului sau al unui fost membru al Guvernului poate fi solicitată de Camera Deputaţilor în cazul în care aceasta are şi calitatea de deputat, poate fi solicitată de Senatul România în cazul în care are şi calitatea de senator, sau poate fi solicitată de preşedintele României dacă este fost ministru. Nu poate fi solicitată de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de când este europarlamentar, ci de când a fost ministru", a menţionat Mircovici.

În luna martie, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputaţilor o scrisoare în care cere informaţii cu privire la practica din România în privinţa imunităţii parlamentare, informaţii care îi sunt necesare în examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justiţiei a cerut ridicarea imunităţii.

Svoboda amintea că Parlamentul European a primit în noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicită ridicarea imunităţii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaţilor şi al Guvernului, în prezent europarlamentar.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri, printre care şi Dan Nica, care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.