Atât şi-au calculat deputaţii că ar avea nevoie în 2009, urmând astfel modelul senatorilor, care şi-au umflat bugetul pe anul viitor cu 24 de milioane de lei faţă de anul în curs. Într-un memorandum intern citat de Mediafax, proiectul de buget al Camerei Deputaţilor pentru 2009 avansează suma de 398.699.000 lei. Astfel, comparativ cu anul acesta, când deputaţii au avut un buget de 296 de milioane lei, ei solicită un plus de 50%.
 
„Nevoile“ suplimentare se referă la achiziţionarea de maşini şi echipamente, capitol din proiectul de buget la care se prevede dublarea sumei, de la 15 milioane la 31 de milioane.

Sensibili şi prevăzători faţă de efectele crizei economice, deputaţii cer şi dublarea sumelor pentru curăţenie. În loc de 353.000 de lei, deputaţii consideră că vor avea nevoie de 754.000 de lei. Şi curentul va costa mai mult, susţine conducerea Camerei. Din acest motiv este solicitată suma de 15.020.000 de lei pentru iluminat, în loc de 9 milioane, cât a fost anul acesta.

Motive

„Creşterea cheltuielilor la utilităţi se datorează majorării prognozate a preţurilor în anul 2009, iar, la reparaţii curente, este consecinţa accentuării în timp a uzurii la instalaţii şi echipamente, ceea ce impune efectuarea de revizii şi reparaţii pentru asigurarea funcţionalităţii clădirii Palatului Parlamentului“, se arată în memorandumul citat. Proiectul de buget nu este deocamdată aprobat. Din cauza controverselor iscate, conducerea Camerei a decis amânarea deciziei pentru săptămâna viitoare.