Deputaţi din Québec sfidează Constituţia, refuzând să depună jurământul faţă de regele Charles al III-lea

Deputaţi din Québec sfidează Constituţia, refuzând să depună jurământul faţă de regele Charles al III-lea sursă: arhivă

Câțiva deputaţi ai Québec Solidaire au refuzat să rostească jurământul care îi leagă de monarhia britanică, aşa cum o impune Constituţia. Alţii ar urma să le urmeze exemplul.

11 deputaţi ai partidului Québec Solidaire (stânga), proaspăt aleşi în alegerile provinciale, fac un gest de rezistenţă. Ei au depus jurământul miercuri, într-un discurs retransmis la televiziune "faţă de poporul din Québec", dar nu au vrut să jure loialitate regelui Charles al III-lea, şeful statului Canada, aşa cum o impune Constituţia, cu riscul de a nu putea intra în Adunarea Naţională din Québec la sfârşitul lunii noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al acestui partid, Gabriel Nadeau-Dubois, a dat asigurări apoi într-o conferinţă de presă că ei au acţionat "în cunoştinţă de cauză". "Am făcut campanie pentru a schimba o eră în Québec şi dacă am fost trimişi în parlament a fost pentru a deschide ferestrele", a adăugat el.

Potrivit legii constituţionale canadiene, orice deputat ales la nivel federal ca şi provincial trebuie să rostească un jurământ de loialitate faţă de monarhia britanică pentru a putea funcţiona în parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

 O regalitate respinsă

Vineri va fi rândul Partidului Québec-ez să depună jurământul, iar cei trei aleşi suveranişti şi-au anunţat deja intenţia de a nu jura loialitate suveranului. Paul St-Pierre Plamondon, şeful partidului, a arătat săptămâna trecută că este "un conflict de interese", deoarece "nu poţi servi doi stăpâni". Pe de altă parte, potrivit lui, monarhia costă "67 de milioane de dolari canadieni pe an" şi acest jurământ este o "amintire a dominaţiei coloniale".

Luni, câteva personalităţi publice au denunţat de asemenea obligaţia deputaţilor de a declara loialitate Coroanei britanice într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.

Întrebat miercuri despre monarhie, prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a reafirmat că "nu există niciun locuitor al Québecului" care să dorească "să redeschidem Constituţia". Abolirea monarhiei necesită, într-adevăr, rescrierea Constituţiei şi ar reprezenta un efort titanic şi potenţial ani de negocieri politice deoarece este necesară aprobarea în unanimitate a parlamentului şi a guvernelor celor zece provincii canadiene.

Totuşi, într-un sondaj în luna aprilie, pentru prima dată în istoria ţării, o mică majoritate de cetăţeni canadieni a declarat ca vrea s-o termine cu regalitatea, al cărei rol este astăzi în mare parte onorific. Un procent care în Québec ajunge la 71%, notează letemps.ch

(Traducerea Rador)