În cursul ultimilor ani, forțele aeriene ale Rusiei și-au intensificat considerabil prezența în Arctica. Cu operațiuni pe distanțe lungi efectuate de bombardierele strategice Tu-160.
Demonstrație de forță a bombardierelor rusești la adresa NATO, în noaptea arctică. Astfel, două bombardiere supersonice Tu-160 au traversat recent oceanul Arctic, Marea Barents și Marea Albă. Într-o demonstrație de forță la adresa NATO.
Avioanele au alimentat din aer în noaptea polară. Cele două bombardiere strategice au efectuat o operațiune aeriană deasupra apelor neutre, a informat ministerul rus al Apărării.
Zborurile au durat 14 ore și au inclus o realimentare aeriană în întunericul polar. Operațiunea ar fi avut loc săptămâna trecută, scrie The Barents Observer.
Totul a fost făcut în strictă conformitate cu reglementările internaționale ale spațiului aerian, subliniază armata rusă.
Prezență rusă semnificativă în zona arctică
În ultimii ani, forțele aeriene ruse și-au sporit în mod semnificativ prezența în Arctica. Iar bombardierele Tu-160 au făcut, anul trecut, mai multe operațiuni pe distanțe lungi în regiune.
În septembrie, două Tu-160 au petrecut 25 de ore în aer, în cadrul unui zbor pe o distanță de 20.000 km. Avioanele au plecat de la baza aeriană Engels, din sudul Rusiei. Via Marea Barents, aparatele au ajuns în partea centrală a oceanului Arctic. Deasupra rutei Nordului spre Pacific, cu retur peste Siberia.
Această operațiune a inclus realimentarea de trei ori în zbor. Rusia a dezvoltat, de asemenea, o nouă infrastructură aeriană și logistică în Arctica.
Baza Nagurskoye din Franz Josef Land trebuie să poată gestiona și opera „orice tip de aeronavă”. Iar baza Rogachevo din Novaya Zemlya este în curs de devoltare pentru a găzdui o flotă de avioane de vânătoare MiG-31.
La începutul lunii ianuarie, avioanele MiG-31 au preluat oficial funcțiile de alertă de luptă din Rogachevo, informează forțele armate ruse.
Bombardierele americane în Norvegia
Consolidarea militară duce la creșterea tensiunilor în nordul îndepărtat. Pe partea de vest, avioanele americane și-au intensificat operațiunile în regiune. Inclusiv folosind baze aeriene norvegiene.
Potrivit companiei de aviație olandeză Scramble, Forțele Aeriene ale SUA planifică desfășurarea unei Bomber Task Force în Ørland (Norvegia) în februarie. Alcătuită din patru bombardiere Rockwell B-1B, în Ørland
Desfășurarea nu a fost confirmată de partea norvegiană. Norvegia „nu comentează cu privire la implementările operaționale sau planurile altor țări”, se arată într-un comunicat.
Moscova se plânge
Partea rusă a acuzat în repetate rânduri NATO de acumulare militară de-a lungul frontierelor sale. Inclusiv în zona arctică.
Acuzații transmise recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, omologului său norvegian, Ine Eriksen Søreide.
Lavrov a subliniat că „escaladarea activității militare norvegiene și avansarea infrastructurii NATO de-a lungul frontierei au consecințe negative grave pentru Arctica”.