„Noul” bombardier strategic rus Tu-160M2, un fel de aceeași Mărie cu altă pălărie
- Iuliu Vlădescu
- 1 noiembrie 2020, 15:03
Viitorul bombardier strategic al Rusiei, Tu-160M2, are un design aproape identic cu predecesorul său sovietic Tu-160, dar este prevăzut să conțină upgrade-uri majore la capitolul arme.
NationalInterest aminteșre că, în 2015, Ministerul rus al Apărării anunța planuri de modernizare a „Blackjack-ului” Tu-160 din 1980. În 2018, Ministerul Apărării a dezvăluit un contract pentru convertirea a 10 bombardiere Tu-160 la noul standard „M2” în următorul deceniu, împreună cu achiziționarea de 50 de noi Tu-160M2 până în 2030. Termenele de producție au fluctuat în ultimii ani, dar se pare că primele patru Tu-160M2 vor intra în funcțiune până în 2023, conform unui comunicat al ministrului rus al Apărării.
Toate cele 17 modele Tu-160 care sunt în funcțiune în prezent vor fi transformate în cele din urmă în Tu-160M2, potrivit ministrului adjunct al apărării, Yuri Borisov.
Agenția Tass informa recent că primul zbor de testare a bombardierului Tu-160M2 a fost programat pentru ianuarie 2018.Între timp, unitățile seriale Tu-160M2 vor veni cu motoare NK-32 02 mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, care pot suporta o gamă operațională semnificativ mai mare.
În ultimul deceniu, Kremlinul a urmat o strategie de modernizare a aeronavelor care încearcă să păstreze cât mai mult posibil designul și funcționarea modelelor originale sovietice, în timp ce integrează noi componente interne. Tu-160M2 urmează aceeași tendință de modernizare, păstrând designul aripii cu rotire variabilă a Blackjack-ului, în timp ce introduce un nou motor, precum și o serie de arme și upgradari.
De curând, a apărut infomația că Tu-160M2 va avea aceeași suită de comunicații la bord ca avionul de luptă de luptă Su-57 de a cincea generație: „Principalele sale avantaje se caracterizează prin fiabilitate ridicată, transmisie rapidă a informațiilor, o greutate redusă și eficiență energetică. Soluțiile tehnice prezentate în crearea sistemului ajută la consolidarea rapidă a funcționalității sale tehnice prin actualizarea software-ului ”, arată Ruselectronics Group, compania rusă implicată în proiectul Tu-160M2. Viitorul bombardier rus Tu-22M3M va beneficia și el de același sistem de comunicare.
Așadar, Tu-160M2 este gata să revitalizeze flota de bombardiere strategice ale Moscovei în cursul următorului deceniu, dacă industria aeronavelor rusești e capabilă să îndeplinească ambițioasele cote de producție ale Kremlinului.
Greu de spus însă dacă bugetul de apărare al Rusiei poate susține două proiecte strategice majore de bombardiere în același timp. Chiar dacă Moscova reușește să obțină 50 de bombardiere noi Tu-160M2 și să modernizeze alte zeci de Tu-160 mai vechi, trebuie să pompeze și bani mulți în proiectul său de bombardier stealth PAK-DA, de nouă generație, unul extrem de costisitor.