Evenimentul Zilei > Politica > Demitere cu cântec. Scandal uriaș între Cîțu și AUR
Demitere cu cântec. Scandal uriaș între Cîțu și AUR

Demitere cu cântec. Scandal uriaș între Cîțu și AUR

Președintele Asociației foștilor deținuți politici, Octav Bjoza, a fost demis de premierul Florin Cîțu din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

Demitere cu cântec. Cîțu și-a justificat gestul prin abordarea „incompatibilă” cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, prin „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului” şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti „aducerea comunismului în România”.

„A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, a transmis, marţi, Florin Cîțu, explicând astfel demiterea lui Bjoza.

Cîțu consideră că poziția lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”, scrie Antena3.

Premierul a aprobat luni eliberarea lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat, decizia fiind publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

„Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”

Conducerea AUR a luat atitudine prin intermediul unui comunicat:

„Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă dezamăgirea față de faptul că, prin decizia premierului Cîțu de a-l demite pe dl Octav Bjoza din funcția în care îi reprezenta pe deținuții politici anticomuniști, statul român transmite cetățenilor săi și lumii întregi că demnitatea, curajul și verticalitatea morală nu sunt lucruri care să merite a fi promovate și onorate.

Gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul  guvernamental arată care este adevărata culoare a coaliției de guvernământ: roșul aprins, al tancurilor sovietice, bolșevice.

Octav Bjoza este un adevărat erou al României, un om cu care orice Guvern al României ar trebui să se mândrească. Diferența esențială dintre Octav Bjoza și Cîțu este că în timp ce Octav Bjoza s-a jertfit pentru țară, actualii guvernanți sacrifică țara pentru interesele lor.

Duplicitatea guvernanților este stupefiantă. Chiar dacă au condamnat verbal sinistrul experiment comunist, PNL și președintele Johannis nu au ezitat să decapiteze conducerea IICCMER, instituția care investiga crimele odiosului regim, iar acum să-l arunce la coș pe singurul reprezentant al demnității naționale din Guvern, pe Octav Bjoza.

AUR este și va fi alături de foștii deținuți politici, de cei care au luptat pentru demnitatea și întregirea Țării și va face totul pentru ca memoria lor și a celor care s-au opus deschis comunismului să fie onorată de generațiile viitoare, pentru ca acestea să știe că în România s-a luptat și s-a murit pentru Libertate!” a declarat George Simion, copreședintele AUR.