Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul deținut politic Octav Bjoza îi cere demisia lui Augustin Lazăr:„ Nu există nicio acceptare, iertare din partea noastră”
Fostul deținut politic Octav Bjoza îi cere demisia lui Augustin Lazăr:„ Nu există nicio acceptare, iertare din partea noastră”

Fostul deținut politic Octav Bjoza îi cere demisia lui Augustin Lazăr:„ Nu există nicio acceptare, iertare din partea noastră”

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, i-a cerut, marți seară, demisia de onoare procurorului general Augustin Lazăr, în urma informațiilor privind refuzul de eliberare condiționată a disidentului anticomunist Iulius Filip.

Într-un interviu acordat Antenei 3, marți seară, Octav Bjoza a precizat că dacă documentele sunt adevărate, Augustin Lazăr trebuie să-și ceară scuze față de Iuliul Filip sau chiar demisia de onoare.

„În ceea ce-l privește pe colegul nostru Iulius Filip el a dat dovadă de un foarte-foarte mare curaj luând atitudine atunci când foarte mulți erau foarte resemnați și acceptau acea situație. Ne aflam la începutul anilor '80 când în România începuse deja foamea odată cu construirea Palatului Poporului, cum i se spunea.

Filip a dovadă de foarte mult curaj, a adresat scrisori conducerii superioare de partid, a reușit să strecoare corespondențe către liderii Solidarității din Polonia. A fost un foarte mare risc. De un astfel de curaj foarte puțini cred că mai erau capabili în acei ani. Dacă ceea ce s-a găsit în documente, în dosare este adevărat noi nu putem fi decât de partea lui Iulius Filip. (…)

Dacă documentele precizează că este vorba despre Augustin Lazăr atunci fapta este reprobabilă și trebuie măcar să-și ceară scuze față de Iulius Filip, dacă nu chiar mai mult de atât. Dar de demisie de onoare în România nu poate fi vorba.

Nu există nicio acceptare, iertare din partea noastră – am iertat prea multe. În eventualitatea în care este vorba despre acest domn Lazăr cu toată reținerea, pentru că avem alegeri iar noi, asociația în ansamblul ei, nu ne aliniem de partea vreunui partid, atunci cred că ar fi trebuit ca domnia sa să-și fi dat demisia”, a declarat Octav Bjoza, la Sinteza Zilei.