Evenimentul ZileiInternationalDemisie la vârful politicii europene. A rezistat în funcție doar o lună

Demisie la vârful politicii europene. A rezistat în funcție doar o lună

Demisie la vârful politicii europene. A rezistat în funcție doar o lună
Cancelarul austriac Alexander Schallenberg va demisiona de la conducerea guvernului, imediat ce partidul său își va desemna un alt lider.

Alexander Schallenberg și-a anunțat intenția, joi, precizând că a decis să se retragă din funcție pentru ca viitorul lider al Partidul Popular Austriac (OeVP), din care face parte, să poată ocupa și funcția de cancelar. Șeful guvernului din Austria a făcut aceste precizări în condițiile în care președintele OeVP, fostul cancelar Sebastian Kurz a decis să se retragă din politică.

„Cred cu tărie că ambele poziții – șef la guvernului și lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi – ar trebui să fie deținute de o singură persoană”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Alexander Schallenberg, conform Reuters.

El a precizat că va elibera funcția imediat ce lucrurile vor reveni la normal, la nivelul partidului.

„Prin urmare, voi elibera funcția de cancelar de îndată ce cursul normal al lucrurilor va fi stabilit în cadrul partidului”, a precizat actualul cancelar care se pregătește de demisie.

A rezistat la conducerea guvernului doar o lună

Alexander Schallenberg a ocupat funcția de cancelar în urmă cu doar o lună, în octombrie. El l-a înlocuit pe Sebastian Kurz care este vizat de o anchetă cu privire la corupţie.

Deși s-a retras din fruntea guvernului, Sebastian Kurz a mai rămas la conducerea OeVP, o perioadă de timp.

sursa foto: EVZ

Sebastian Kurz a renunțat la funcție

Fostul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că renunţă la şefia partidului OeVP şi a grupului parlamentar al formațiunii. Politicianul în vârstă de 35 de ani a declarat presei că, în ultima vreme interesul său faţă de politică a început să pălească. Aceasta se datorează şi criticilor şi acuzaţiilor cu care a fost confruntat.

Procuratura economică şi anticorupţie îl cercetează pentru mărturie mincinoasă și delapidare. După percheziţiile efectuate la cancelaria federală şi la sediul central al OeVP, Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar federal. El a preluat șefia grupului parlamentar OeVP în Consiliul Naţional – legislativul austriac.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul de la Viena i-a retras lui Kurz imunitatea politică fapt ce va permite ca acesta să fie anchetat în alte cazuri de corupție.

 


Accesează: