Un deces a zguduit familia regală din Danemarca, marți noaptea. Prințul Henrik a murit în somn, în jurul orei 11:18 PM, scrie Gandul.

„Majestatea Sa prinţul Henrik a decedat în somn, marţi 13 februarie, la ora 11.18 pm, la Palatul Fredensborg. Majestatea Sa Regina şi cei doi fii i-au fost alături", arată comunicatul publicat de Casa Regală a Danemarcei.

Prinţul Henrik, de origine franceză, s-a căsătorit cu Margrethe în 1967, convertindu-se la luteranism. Aceştia au doi fii, pe Federik, născut în 1968 şi pe Joachim, născut în 1969.

În anul 2000, cuplul regal danez a efectuat o vizită de stat de trei zile în România, la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu, fiind primiţi la Palatul Cotroceni de liderul român de la vremea respectivă şi soţia sa, Nadia Constantinescu, în cadrul unui ceremonial oficial.

Anul trecut, Prinţul Henrik al Danemarcei a cerut să nu fie înmormântat alături de soţia sa, regina Margareta a II-a, pentru că i se consideră inferior. 

Henrik nu s-a considerat niciodată egalul soţiei sale, pentru că atunci când s-au căsătorit, în 1967, acesta a primit a primit titlul de prinţ consort, nu de rege, aşa cum şi-ar fi dorit. Cu timpul această nemulţumire a devenit tot mai pregnantă.  

”Nu este un secret că prinţul este nefericit de mulţi ani cu rolul său şi titlul ce i-a fost acordat în cadrul monarhiei daneze. Nemulţumirea a crescut şi mai mult în ultimii ani”, a anunţat directorul de comunicare al Casei Regale daneze. Regina îi respectă decizia.

Henrik s-a retras din viaţa publică în 2016.