Debandadă totală în Sănătate: Medicii fac ilegal gărzi în spitale!
- Dana Lascu
- 3 octombrie 2016, 00:00
De la 1 octombrie intră în vigoare, cel puțin teoretic, noile tarife pentru gărzi. Pentru asta, însă, medicii din spitale ar fi trebuit să semneze contracte suplimentare pe timp parțial, cu care nu sunt de acord. Mulți dintre ei nu le-au semnat sau le-au semnat doar pentru 3 luni
Săptămâna trecută, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că a fost aprobată o Hotărâre prin care se permite majorarea cuantumului plăţii gărzilor efectuate de cadrele medicale. „Începând cu 1 octombrie (...) au fost luate măsurile legislative necesare pentru operaționalizarea plății gărzilor cadrelor medicale la nivelul majorat, prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern. Vor fi creșteri de la 65% la 100% ale cuantumului de plată a gărzilor cadrelor medicale”, explica Liviu Iolu.
Stăm bine doar la declarații
Dar, faptul că plata a fost aprobată nu înseamnă că în spitale totul s-a rezolvat, ba din contră, pentru că o mare parte dintre medicii care fac gărzi nu au semnat nici până acum contractele de muncă pe timp parțial (CIMTP) pe baza cărora ar urma să fie plătite gărzile. Medicii aceștia lucrează, practic, ilegal și fără a fi acoperiți de asigurarea de malpraxis. Alții le-au semnat fie pe doar trei luni, fie pe perioadă nedeterminată.
Dar nu se știe cu certitudine dacă acele contracte sunt corect concepute, mai ales că proiectul Ministerului Sănătății de modificare al Ordinului 870/2004 (care reglementează timpul de muncă în sistemul sanitar) conține paragrafe reclamate drept abuzive de către medici. Adică, e o debandadă totală pe spatele medicilor.„ Medicii fac gărzi în continuare!Pentru pacienți! Chiar dacă acele contracte pentru gărzi nu sunt semnate!”, scrie o doctoriță, pe pagina de Facebook intitulată „Medici gata de grevă generală”. Și nu e singura. Zeci de mesaje de același gen o completează.
„Gărzi fac de la 1.08.2016 fără a semna niciun CIM-TP. Vom continua în același mod și în octombrie și conducerea spitalului ne plătește cum vrea...”, scrie un medic.
„Dacă vine un control, ce facem?”
„Eu am o garda de weekend și nu am primit contract. Nu știu de ce am senzația că unii trag de timp în speranța că vor „recompensa” doar pe cei care au semnat deja contracte. Sau se bazează pe indiferența ITM?”, adaugă un coleg de breaslă.
„Mai e vreun prost ca mine care face gardă azi (duminică, n.r.) fără contract pe octombrie? Pe motiv că doamna de la RUNOS este confuzată, deoarece ministerul pregătește alte modificări la ordinul 870? Păi o fi legal să muncim așa, la negru, domnule ministru? Dacă vine vreun control acum, ce fac?”, întreabă un doctor.
Situația e la fel de incertă și pentru cei care totuși au semnat contracte pentru gărzi. „Vineri am semnat un nou contract doar pentru 3 luni, fiindcă așa am hotarât ca sindicat. Nu au fost însă înregistrate cu număr fiindcă era vineri, zi scurtă. (...) Am semnat doar pentru 3 luni ca să vedem dacă Guvernul se ține de promisiuni și sperăm că se modifică și 870 până la sfârșitul anului”.
„De ce să semnăm contractele suplimentare pentru gărzi?”
Principalele nemulțumiri ale medicilor față de modul cum Ministerul Sănătății vrea să modifice Ordinul 870/2004, i-au fost prezentate ministrului Vlad Voiculescu luna trecută. „De ce să semnăm un contract suplimentar cu timp parțial pentru gărzi? De ce nu se face un act adițional la contractul de muncă? Este ilegal!”, a spus dr. Dan Perețianu. De asemenea, juristul Colegiului Medicilor din Alba, Ana Dulău, i-a atras atenția ministrului că trebuie precizat exact numărul maxim de ore pe care un medic îl poate presta în continuu, după care are dreptul la repaus. Apoi, că aliniatul care interzice medicilor să „presteze activități în domeniul sănătății” în cele 24 de ore de timp liber de după o gardă este abuziv, întrucât „legea nu poate impune nimănui ce să facă în timpul liber”, a explicat Ana Dulău.
Asistentele medicale, discriminate
După ce că au fost omise de la majorarea salarială făcută de Guvern în luna august, un studiu al Federației Solidaritatea Sanitară arată că marea majoritate a asistentelor medicale din unitățile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminării salariale. Studiul arată că 56% dintre asistentele medicale efectuează în mod constant ore suplimentare, iar dintre acestea, 78% nici măcar nu au fost întrebate dacă vor să muncească în plus. Unele chiar au fost amenințate ca să muncească (circa 3%). De asemenea, 40% dintre asistentele care fac ore suplimentare nu sunt plătite pentru asta și nici nu au dreptul să-și ia zile libere în contul celor muncite în plus. „Situația se încadrează în cazul exemplar al sclaviei”, arată autorii studiului.
Protestele sindicaliștilor de la Sanitas continuă
Mâine, 4 octombrie, peste 200 de sindicaliști de la Sanitas vor picheta Ministerul Sănătății. Pe 12 octombrie se va desfășura greva de tip japonez, iar în 19 octombrie va avea loc greva de avertisment cu încetarea activității timp de 2 ore, în intervalul orar 8.00 – 10.00. Punctul culminant al protestelor va fi atins pe 31 octombrie, când va fi declanșată greva generală.