De ziua lui a dat o declarație de presă în loc de petrecere. Klaus Iohannis a vorbit despre alegerile locale de acum 8 zile

De ziua lui a dat o declarație de presă în loc de petrecere. Klaus Iohannis a vorbit despre alegerile locale de acum 8 zile

Șeful statului a postat ieri un mesaj pentru liceeni care încep Bacalaureatul și a ținut un discurs de șase minute la Cotroceni. N-a avut timp de petrecere nici la Sibiu

Și-a pus cravată albastră, așa cum poartă în ultima vreme la majoritatea evenimentelor. E ziua lui de naștere, împlinește 57 de ani. Președintele Klaus Iohannis apare zâmbind în fața prezidiului de la Cotroceni, de unde ține o declarație de presă. E ora 17.30. Tocmai a ieșit de la întâlnirea cu președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Klaus Iohannis le vorbește cetățenilor aflați în fața televizoarelor despre alegerile locale care au avut loc, duminică 5 iunie. N-a fost mulțumit de comunicarea BEC și a insistat în continuare ca lumea să vină la vot. „Mi-aş fi dorit, totuşi, o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestora, astfel încât orice cetăţean interesat să poată identifica rapid cine, ce şi unde a câştigat”, spune şeful statului. N-a comentat rezultatele obținute de un partid sau de altul. Noul Parlament va trebui însă să ia în calcul alegerile locale în două tururi pentru primari. „Și alegătorii, și societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenție ce fac noii aleși”, a mai spus Iohannis.

După fix 6 minute de discurs, mulțumește presei prezente la Cotroceni și pleacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicienii nu s-au înghesuit să-i facă urări. Liberalii nu i-au transmis nici mesaje, nici cadouri.

La Cotroceni au ajuns buchete de flori dar nu știm cine i le-a oferit. „Știţi ce-i doresc? Exact ce-mi doreşte dumnealui mie”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea. „Domnul Iohannis, nu-i frumos, că vreau să-i urez într-adevăr «La mulţi ani!» şi sănătate şi în fiecare zi de acum încolo să se gândească la cei de la Colectiv, pentru că totuşi cred că trebuie să se simtă vinovat”, a spus și Victor Ponta,întrebat ce îi urează preşedintelui de ziua sa.

Ieri de dimineață, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook. Le-a urat succes, elevilor care au început examenul de Bacalaureat. Prilej pentru cetățeni să posteze comentarii în care i-au urat „La mulți ani!”.

Fără masă festivă acasă

În ziua premergătoare zilei sale de naștere, președintele a fost acasă, la Sibiu. Ca aproape de fiecare dată, prima parte a zilei a petrecut-o la slujba oficiată în biserica romano- catolică „Sf. Treime” din Piața Mare a Sibiului. Cu zece minute înainte de venirea președintelui la slujbă, SPP-iștii au oprit orice activitate a celor care lucrau la amenajarea butaforiei pentru Festivalul de teatru de la Sibiu (foto jos) activitate reluată după intrarea lui Iohannis și a soției sale în biserică. După slujbă, Iohannis s-a întors acasă. „Anul acesta nu a mai fost nicio masă festivă. Duminica seara, după ora zece, a plecat înapoi spre București”, a dezvăluit pentru EVZ unul dintre apropiații familiei prezidențiale. Acesta își amintește că și în trecut, zilele de naștere erau sărbătorite discret, acasă. La Sibiu a rămas, cel puțin până în prima parte a zilei de luni, și soția sa.

Petreceri „austere”

Anul trecut, Iohannis și-a petrecut ziua de naștere în vila de protocol de la Neptun. Nici atunci președintele nu s-a remarcat prin fast, după cum nu o făcea nici în vremurile când era primar. Deși „se făcea coadă” la ușa biroului său din Piața Mare a Sibiului, Klaus Iohannis trata aceste evenimente cu austeritate. Iar cele mai evidente cadouri pe care le primea erau, în special, buchetele de flori și plante pe care Iohannis le îngrijea în grădina propriei case. „Ne invita pe cei care conduceam Serviciile din cadrul Primăriei la un pahar cu șampanie și ceva sărățele. Și era chiar numai un pahar cu șampanie. Schimbam politețuri, iar noi puneam laolaltă ceva bănuți pentru cadouri simbolice. Țin minte că printre ultimele cadouri pe care i le-am făcut a fost o rachetă de tenis”, povestesc angajații Primăriei Sibiu.

Printre cei care puteau fi văzuți la ușa Primăriei de ziua lui Iohannis erau și oameni de afaceri, cum ar fi Ilie Carabulea, dar și oameni de cultură sau alți reprezentanți ale unor instituții publice din oraș.

Felicitări pe Facebook

Fanii preşedintelui i-au scris în rubrica de comentarii diverse mesaje şi urări. Majoritatea mesajelor sunt simple, conţinând clasicul „La mulţi ani!”. O parte dintre acestea conţin laude la adresa şefului statului. „Vă mulțumim pentru gândul și mesajul ales, dedicat tinerei generații-viitorul țării noastre! Vă dorim cele mai frumoase urări și gânduri bune, cu ocazia zilei d-voastre de naștere!”, i-a scris Meitescu Daniela. „Vă doresc multă sănătate și putere de munca! Să ne iubiți, numai gânduri bune să aveți, că și noi vă iubim și vă susținem în tot ceea ce faceți pentru noi!”, i-a transmis şi Iulia Nuber. „Vă mulțumesc că ne reprezentați cu calm, demnitate, eleganță, onoare și distincție! Fiți fericit alături de cei dragi!”, a scris Olivia Niţescu, în timp ce Vasiliu Liana i-a urat: „Să vă ocroteasca Dumezeu de tot ce e rău și să vă aducă alături doar oameni onești!”. Un fan din Diaspora i-a scris şefului statului: „Am văzut coada la DNA cu Dragnea în frunte. E un cadou Respect”. Câteva comentarii, precum cel scris de Palas Atena conțin și critici: „Suntem convinși că vă plac onorurile și viață acolo, la Cotroceni, dar totul se plătește.”

Cum petreceau de ziua lor Iliescu, Băsescu și Ceaușescu

Cele mai spectaculoase aniversări au fost cele ale lui Ion Iliescu. Acesta era sărbătorit la Ateneu, de către PSD, chiar și după ce nu mai era activ în politică. Iliescu își serba și onomastica, de Sf. Ion, când mii de oameni stăteau la coadă la Cotroceni pentru a-l felicita. Ziua lui era un adevărat ritual, se stătea la coadă pentru a i se aduce daruri, flori și torturi cu poza lui. Interpretele de muzică populară erau nelipsite, și îi cântau neapărat „Ionel, Ionelule”. În ziua în care a împlinit 81 de ani a decretat: „Este abia începutul!”.

FOTO: Ion Iliescu se distra de minune și la aniversarea zilei de naștere, și la onomastică

În 2004, la ultima aproape toți miniștrii din cabinetul Năstase, în frunte cu premierul, au venit la palat, pe 8 ianuarie. Presa a relatat că sălile erau pline cu coșuri de trandafiri roșii – simbolul PSD. Printre cei care au stat atunci la coadă s-a aflat și Gigi Becali. Din 2015, Ion Iliescu a început să-și aniverseze onomastica în familie. Anul acesta, când a împlinit 86 de ani, el a renunțat și la obișnuitul eveniment de la Ateneu, preferând să stea acasă, la vila sa din cartierul Primăverii. Chiar și Corina Crețu, care i-a fost colaboratoare apropiată, s-a plâns că nu i-a răspuns la telefon.

FOTO:Traian Băsescu avea întâlniri ofi ciale chiar și atunci când ziua sa de naștere era într-o duminică

Băsescu sărbătorea prin muncă

În schimb, fostul președinte Traian Băsescu își serba ziua într-o discreție totală, fără nici un fel de publicitate. Mai mult, s-a întâmplat adesea ca el să aibă activități politice, de ziua lui. În 2004 și în 2009 el se afla în plină campanie electorală, iar în 2007 – o zi de duminică – a organizat consultări la Cotroceni pe tema situației românilor din Italia. În 2010, Băsescu a fost la Palatul Victoria, unde a discutat peste două ore cu premierul Emil Boc și vicepremierul Marko Bela despre decizia Curții Constituționale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educației. Cu o zi înainte, Plenul Curții Constituționale constatase că angajarea răspunderii de către Guvern este neconstituțională și a declanșat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.

FOTO: Familia Ceaușescu petrecea cu tovarășii din Comitetul Politic Executiv FOTO: AGERPRES

„Cel mai iubit fiu” invada televizorul

Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu era sărbătorită „de întregul popor”. Pe parcursul întregii zile, televiziunea de stat avea programe propagandistice care depășeau în servilism ceea ce se putea urmări de obicei. Serghei Mizil, fiul lui Paul Niculescu-Mizil (fost înalt demnitar comunist) spune că lui Ceușescu nu-i plăceau „parangheliile” sofisticate și prefera să petreacă destul de restrâns. Dictatorul participa la recepţiile oficiale în care primea foarte multe cadouri, apoi prefera să petreacă în sânul familiei. Nu era un împătimit al băuturii şi îi plăcea să asculte cântăreți populari din Oltenia. Până în 1989, ziua de 26 ianuarie era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.