De ce se spune că mușețelul este regina plantelor medicinale. Beneficii mai puțin știute
- Ionel Sclavone
- 24 septembrie 2021, 14:40
Mușețelul este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate plante medicinale pentru proprietățile sale antiseptic.
De-a lungul evurilor, mușețelul a făcut istorie în lumea vindecătorilor, fiind folosită în tratarea a numeroase afecțiuni. Chiar și mai târziu, pe măsură ce știința a evoluat, iar industria medicamentelor a dezvoltat noi tratamente, care mai de care mai sofisticate, mușețelul tot și-a păstrat locul de rege al palntelor medicinale.
Bunicii o recomandau împotriva răcelilor, a problemelor gastrointestinale, pentru vindecarea rănilor și, în general, cam pentru orice fel de afecțiune.
Substanțele active din mușețel, despre care se spune că fac minuni, sunt conținute în micuțele flori cu petale albe. Cel mai important este uleiul eteric cu proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. O altă componentă o reprezintă flavonoidele, care vindecă rănile, protejează vasele de sânge și creează bună dispoziție.
Cât de benefic este mușețelul
Cel mai des întâlnit remediu pe bază de mușețel este ceaiul. Acesta este recomandat pentru tratarea afecțiunilor de stomac, a vărsăturilor, stărilor de greață, colicilor și a altor probleme de natură digestivă. Ceaiul este folosit pentru gargară și inhalații în cazul mucoaselor iritate, dureri în gât, răgușeală, bronșită, inflamații bucale sau gingivale ori sinuzită.
Mai este recomandat pentru calmarea crampelor menstruale și pentru liniștirea, pe perioada unei sarcini, stomacul, intestinul și nervii viitoarei mame. După naștere, femeile care alăptează consumă ceai de mușețel pentru stimularea lactației.
Mușețelul este foarte bun și pentru alte afecțiuni, folosit extern. O compresă cu mușețel calmează și regenerează pielea cu impurități, iritată, înroșită, aspră sau lezată. Mai jos aveți și câteva rețete populare cu mușețel.
Vinul de Mușețel, împotriva răcelii
Ingrediente: 1 pumn bun de flori de mușețel proaspete, 1 l de vin alb.
Florile se pun într-un recipient de sticlă, iar peste ele se toarnă litrul de vin. Amestecul este lăsat vreme de două – trei zile, după care se strecoară și se toarnă într-o sticlă. Se păstrează la rece, aproximativ 4 săptămâni. Vinul de mușețel se bea câte un păhărel de 3 ori pe zi. Ajută la inflamațiile căilor respiratorii și calmează durerile.
Lapte de Mușețel, împotriva problemelor cu somnul și pentru ameliorarea durerilor
Se prepară din 2 linguri de flori de mușețel și o ceașcă de lapte. Florile se pun în lapte care se încălzește ușor. Apoi se strecoară și se bea cald, înainte de culcare.
Are efect calmant, atât pentru nervi, cât și pentru dureri. Două comprese cu lapte de mușețel fac bine ochilor suprasolicitați.
Macerat de mușețel pentru neurodermită și psoriazis
Se prepare din flori de Mușețel uscate și ulei de măsline. Un borcan cu capac se umple cu flori de mușețel, iar peste acestea se toarnă uleiul de măsline. Se înșurubează capacul și se ține borcanul cel puțin 6 săptămâni într-un loc cald. După 6 săptămâni, se strecoară și se păstrează la întuneric și răcoare, circa un an.
Se aplică de două ori pe zi pe zonele de piele afectate, asupra cărora are un efect calmant și antibacterian. Maceratul de mușețel stimulează regenerarea pielii.
Alifie cu mușețel împotriva bolilor de piele și a leziunilor cutanate
Se prepară dintr-un pumn de flori de mușețel, 100 ml ulei de floarea-soarelui și 10 g ceară de albine.
Florile se amestecă cu uleiul, într-o cratiță, se încălzesc ușor și se lasă din nou să se răcească. Apoi se strecoară, se adaugă ceara de albine și se încălzesc din nou. După ce s-a dizolvat ceara, se amestecă alifia până ce se răcește și se toarnă în borcănașe. Durata de păstrare este de 3-4 luni.
Tinctură de Mușețel, pentru probleme gastrointestinale
Se prepară din flori de mușețel și alcool de cereale (dublu rafinat). Se umple, cu flori de mușețel, pe jumătate, un borcan cu capac, apoi se adaugă rachiul. Se lasă la macerat, amestecând zilnic.
După 4 - 6 săptămâni, se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se poate păstra circa un an. Este folosit în cazul unor probleme acute. Adulții trebuie să ia de 5 ori pe zi câte 10 picături. În caz de lipsă de poftă de mâncare și probleme digestive se recomandă de 2-3 ori pe zi câte 10 picături. Are efect antispastic și întărește digestia.