Călătorie culinară. 3 rețete ungurești care vă lasă gura apă. Atât de simple sunt
- Mihaela Dan
- 12 septembrie 2020, 16:45
Când vine vorba de mâncare, bucătăria ungurească are cu ce se lăuda. Preparatele pline se savoare și arome ocupă un loc de cinste în sufletul oricărui gurmand sau turist.
Una dintre „perlele” bucătăriei ungurești este gulașul, dar mai există câteva rețete care suntem siguri că vor fi pe placul tuturor. În continuare vă prezentăm top 3 preparate din bucătăria maghiară.
Supa gulaș
Ingrediente: 500 g carne (vită, curcan, porc, miel); 2 morcovi; 1 rădăcina pătrunjel; 1 ceapă mare; 1/2 țelină; 4-5 cartofi; chimen; sare; piper negru; paprika; pastă gulaș iute;
pentru găluște: 1-2 ouă; 3 linguri cu vârf făină; 1 lingură ulei
Preparare: Carnea se dezosează și se taie cubulețe. Se curăță cartofii și morcovii și se taie felii potrivite, iar ceapa se taie julien. Se pune o lingură cu untură la topit într-o oală în care se va face supă. Se adaugă ceapa, după care se pun cuburile de carne și se amestecă până când ceapa devine aurie. Se adaugă sare, piper, paprika și pastă gulaș, și se amestecă până la omogenizare și se completează cu apă necesară.
Semințele de chimen se leagă într-un tifon și se adaugă în supă. Se lasă la fiert la foc mic până când carnea este aproape fiartă. Se adaugă rădăcinoasele tăiate și se mai lasă la fiert pentru 15 minute, apoi se pun cartofii și se fierbe în continuare la foc mic.
Între timp se fac găluștele din ouăle bătute bine, făină, ulei și apă cât cuprinde ca să iasă un aluat mai gros decât smântâna. Când supa fierbe se rup găluștele cu o lingură și se lasă apoi să fiarbă până se ridică la suprafață. Se adaugă pătrunjelul tocat și se lasă la răcit preț de câteva minute.
Se servește caldă, alături de ardei iute.
Prăjitură Rigo-Jancsi Alis
Ingrediente: blat: 6 ouă; 6 linguri zahăr; 6 linguri apă rece; 3 linguri cacao; 4 linguri făină cu agent de creștere de preferat (dacă nu folosiți 2 lingurițe bicarbonat de sodiu sau 1/2 plic praf de copt); 1 plic zahăr vanilinat
crema: 500 ml smântână dulce ptr. frișcă; 4 00g ciocolată cu lapte sau amăruie (depinde de preferințe); 2 lingurițe ness cafe;
sirop: apă și esență Rom
Preparare: Prima dată se prepară crema. Se pune la fiert la bain-marie, după fierbere se adaugă ciocolată ruptă bucățele și nessul. Se lasă să dea în fiert și se menține încă 5 minute. Se lasă la răcit și se bagă la frigider pentru 3 ore, după care se va bate spumă, iese o crema destul de tăricică.
Blatul: se bat ouăle spumă cu zahărul și zahărul vanilinat, aproximativ 10 min, se adaugă apă lingură cu lingură. Se adaugă cacao și făină amestecându-se încet cu o lingură de lemn. Se pune la copt în tavă unsă și tapetata, la foc potrivit. După ce s-a răcit se taie în două de-a lungul ei. Se însiropează, după preferință, mai mult sau mai puțin. Se pune crema între staturile de blat. Deasupra se pune dulceață sau glazură.
Supă cremă de usturoi
Ingrediente: o căpățână mare de usturoi; 2 dovlecei; 2 cartofi, 1,5 litri supă de legume; 50 gr unt; 3 linguri ulei de măsline; sare; 200 ml smântână dulce (pentru varianta de post renunțăm la ea).
Se taie usturoiul felii și se prăjește 1 minut în unt amestecat cu ulei de măsline. Se pun dovleceii tăiați feliuțe și cartofii tăiați cuburi. Se mai lasă 2 minute pe foc, apoi se pune supă de legume caldă. Dacă nu aveți timp, puteți folosi apă, dar se pune 1 lingură de vegeta pentru gust. Pentru varianta de post se inlocuiește untul cu ulei de măsline. Se lasă supa la foc mediu până când sunt fierte legumele. Se lasă la răcit apoi cu ajutorul unui blender se pasează legumele și se adaugă smântână.
Se servește caldă, cu crutoane.