De ce se mănâncă carne de miel de Paște. Ce se întâmplă cu cei care nu respectă tradiția. Dilema lui Cristian Tudor Popescu

De ce se mănâncă carne de miel de Paște. Ce se întâmplă cu cei care nu respectă tradiția. Dilema lui Cristian Tudor Popescu Sursa foto: arhiva EVZ

Obiceiul de a prepara bucate din miel în ziua Învierii a apărut în urmă cu mulți ani, dar puțini știu care este semnificația lui. Această care a fost menționată pentru prima dată în Vechiul Testament.

Mielul este unul dintre simbolurile de Paște și are legătură cu ideea de sacrificiu – jertfirea unui animal atât de blând și nevinovat este ofranda supremă care poate fi oferită divinității pentru mântuire și iertarea păcatelor. Se mai spune că Sfântul Ioan Botezătorul l-a numit pe Hristos „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.

În tradiția creștină a românilor, tăierea mieilor de Paște are un caracter de profundă solemnitate și purificare spirituală. Se mai spune că oasele mielului nu trebuie niciodată aruncate la gunoi sau la câini, ci îngropate la rădăcina unui copac tânăr. O altă tradiție zice că „celui care nu mănâncă carne de miel în ziua de Paște, nu-i va merge bine pe tot parcursul anului”.

Hristos nu ar fi mâncat miel sau o altă carne

Cu toate astea, gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat că în nicio Evanghelie nu se relatează că Mântuitorul mânca miel sau altă carne și că nu își poate explica de ce creștinii țin cont de această tradiție.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto, Captura video

„Pe cei ce resping dezgustați patriotic insectele în meniul românului și se pregătesc să se ghiftuiască creștinește cu cadavre de miei, îmi îngădui să-i informez că vestitorul lui Iisus, Sf. Ioan Botezătorul, se hrănea, potrivit Sfintei Scripturi, cu lăcuste și miere sălbatică, nicidecum cu drob.Despre Iisus Însuși stă scris că a poftit smochine, dar smochinul nu avea roadă, și că, în prima zi după Învierea Sa, cum ar veni, mâine, I-a fost foame și a îmbucat pește fript și fagure de miere (Luca, 24, 41-43).

De asemenea, se poate presupune, pe baza textului biblic, că s-a nutrit cu pâine, fructe, semințe și a băut apă și vin. Nicăieri, în nicio Evanghelie, nu se relatează că Mântuitorul mânca miel sau altă carne. Dacă Îl iubiți cu adevărat pe Hristos, n-ar trebui, în noaptea asta sfântă, să mâncați ca El?”, e postarea lui Cristian Tudor Popescu de pe Facebook.