De ce „Rage”, ultima carte despre culisele politicii lui Trump privind Coreea de Nord, nu va mai șoca pe nimeni
- Iuliu Vlădescu
- 11 septembrie 2020, 08:42
Ultima carte a unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști americani de investigații, Bob Woodward, intitulată„Rage”, nu a ajuns încă pe rafturi.
Dar face deja valuri. „Rage” conturează din nou, după „Fear”,un altfel de portret al președintelui Trump.
După cum scrie NationalInterest.org, noul volum semnat de Woodward se concentrează pe Trump care a minimalizat public pandemia covid-19, în vreme ce, susține jurnalistul, îi spunea acestuia, în privat, că e „o chestiune mortală”.
Cartea lui Woodward nu se concentrează doar pe criza sanitară care a lovit America. Veteranul jurnalist de la Washington Post aprofundează și aspecte ale politicii externe duse de Trump în ultimii doi ani, foști consilieri de securitate națională și însuși președintele oferind detalii de culise.
În mod special, ”Rage” vorbește despre relația lui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong-un. Astfel, cititorul află că președintele american a fost fermecat de prietenul său de la Phenian. Dar și că până și oamenii din Cabinetul lui Trump erau extrem de îngrijorați că insultele aruncate în spațiul public de liderul de la Casa Albă pot scăpa de sub control.
NI prezintă câteva concluzii majore care reies din cartea legendarului jurnalist.
- În primul rând, Trump nu a avut încredere în CIA în cazul Coreii de Nord și în niciunul dintre consilierii săi de securitate națională. Trump i-a spus lui Woodward că CIA „habar n-are cum să gestioneze cazul Coreea de Nord„. Spionii de la Langley nu au în atribuție să dea sfaturi politice sau să recomande poziția de negociere au SUA, dar se poate presupune că Trump a folosit „CIA” ca termen pentru a cuprinde întreaga sa echipă de securitate națională. Care nu era tocmai încântată de ideea unei întâlniri Trump-Kim.
- Apoi, Trump nu era pregătit de summit-ul cu Phenianul. Potrivit lui Woodward, Trump a văzut în mare parte problema nucleară nord-coreeană ca pe „o afacere imobiliară dificilă”. În mintea lui Trump era că Phenianul ar putea fi convins să renunțe la armele nucleare, dacă SUA ar oferi în schimb ridicarea sancțiunilor economice și asigurări privind securitatea.
-Kim știa ce face cu acele scrisori. Trump și Kim s-au întâlnit de trei ori, ultima dintre acestea fiind o strângere de mână de-a lungul zonei demilitarizate, în iunie 2019. Dar, în mare parte, comunicarea adintre cei doi a venit sub formă de scrisori. Woodward a pus mâna pe 27 dintre ele, însă, spune el, aceste epistole dintre Washington și Casa Albă nu ne spun mare lucru. Într-una dintre ele, trimisă după Summitul din Singapore, Kim i-a scris lui Trump că este „foarte ofensat” că exercițiile militare SUA-Coreea de Sud continuă.
Fragmente din „Rage” vor produce inevitabil multă indignare la Casa Albă și pe rețelele de socializare, cartea dezvăluind că Donald Trump nu a fost niciodată la înălțimea sarcinii de comandant-șef, concluzionează NI.
Alții le vor folosi ca dovadă a incapacității lui Trump de a înțelege când înșeli sau când ești înșelat. Precum și o demonstrație a narcisismului său. Dar dacă Trump a greșit în timpul istoricei întâlniri cu Kim Jong-un, nu a fost decizia lui de a se întâlni, în sine cu liderul nord-coreean.
Problema (sau mai bine zis, problemele) a fost aceea că Trump nu era complet pregătit pentru astfel de întâlniri, că a intrat în ele cu idealism, sperând că va face istorie. Și a mai crezut că ar putea să-l convingă pe Kim să renunțe la armamentul nuclear ca mijloc de disuasiune, unicul lucru pentru care, cu siguranță, nu a fost niciodată pregătit să renunțe.