De ce nu e sănătoasă mâncarea reîncălzită. Riști să te îmbolnăvești grav

De ce nu e sănătoasă mâncarea reîncălzită. Riști să te îmbolnăvești grav Sursa: Dreamstime.com

Medicii au explicat de ce este periculoasă mâncarea reîncălzită și de ce riști să te îmbolnăvești. Unele alimente pot deveni toxice având chiar proprietăți cancerigene.

Nutriționistul Lokendra Tomar de la Clinica pentru Pierdere în Greutate Delhi a declarat că mâncarea reîncălzită este foarte nesănătoasă și că oamenii trebuie să cunoască riscurile la care se expun când fac asta. „Iată o regulă de aur pentru reîncălzirea alimentelor – nu reîncălziți niciodată alimentele bogate în proteine”, a spus acesta.

Nutriționistul a declarat că nu este bine să reîncălziți spanacul sau orice altă legumă cu frunze verzi, morcovul, napii sau țelina. Ele pot deveni toxice având chiar proprietăți cancerigene. Spanacul conține o cantitate foarte mare de fier și nu trebuie reîncălzit niciodată. Oxidarea fierului generează radicali liberi periculoși, ce pot duce la infertilitate și cancer.

Mâncarea reîncălzită, un real pericol

Și încălzirea orezului poate duce la toxiinfecții alimentare serioase. Acest lucru se datorează prezenței bacteriilor foarte rezistente numite Bacillus Cereus. Nici ouăle nu trebuie reîncălzite. Ele conțin o cantitate mare de azot care poate oxida din cauza reîncălzirii provocând cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și cartofi sunt periculoși dacă sunt reîncălziți. Ei produc Clostridium Botulinum (bacteriile care cauzează botulismul). Medicii recomanda să îi păstrați la frigider.

Sursa: Arhiva EVZ

Mai mult, bacteriile se pot multiplica. Fierberea nu distruge toate bacteriile, iar procesul de gătire/preparare poate introduce bacterii suplimentare. Nutriționiștii au mai declarat că prin consumul alimentelor insuficient preparate termic poți ajunge să dezvolți toxiinfecție alimentară.

Verifică dacă ai gătit mâncarea bine

Nutriționiștii recomandă să te asiguri că atât carnea de pui, cât și cea de curcan, porc sau produsele din carne precum burgeri, cârnați și kebab sunt gătite cum trebuie. Ciupește cea mai groasă parte a pulpei cu un cuțit curat sau un băț de frigăruie până când iese zeama. Verifică și dacă nu este carnea roz în interior.

Ei îți mai recomandă să folosești cuptorul cu microunde pentru fructe și legume pentru că se gătesc mai rapid. Explicația este simplă, metalul reflectă microundele, iar energia trece prin hârtie, plastic și sticlă, potrivit food.ndtv.com.