Chiar și cei care sunt fumători pasivi au, de asemenea, probleme mai mari cu sistemul imunitar și implicit cu gripele și răcelile. Fumul de țigară afectează celule aflate la nivelul plămânilor, ceea ce  slăbește organismul în lupta cu gripele și răcelile. Sfatul medicilor pentru fumători: nu fumați când sunteți răciți și nu permiteți nici celor din jur să o facă.

Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. În cazul îmbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.

Conform statisticilor, 32% dintre români sunt fumatori. Acest procent situeaza Romania la mijlocul clasamentului european, între tarile cu prevalenta mica – tarile nordice – si Grecia, Italia, tari care au o prevalenta mai mare. În Romania, în prezent, s-a constatat o crestere a numarului de fumatori, mai ales în randul femeilor.

Riscuri mai mari pentru cei care stau prost cu imunitatea și fumători

Gripa “ataca” persoanele cu o slaba aparare la asediul bacteriilor si virusurilor, in aceasta categorie fiind incluse: persoanele obeze, copiii mici si persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoanele cu afectiuni care scad imunitatea – hepatita, ciroza, diabet zaharat, SIDA, boli obstructive cronice (BPOC). Fumatorii pot fi si ei incadrati in categoriile cu risc de imbolnavire de gripa, potrivit Asociație Române Pro-Imunizare.