De ce a fost nevoie de noi măsuri de restricție. Ce spune premierul României

De ce a fost nevoie de noi măsuri de restricție. Ce spune premierul României

Premierul Ludovic Orban a explicat de ce a fost nevoie să fie adoptate noi măsuri de restricție împotriva răspândirii noului coronavirus, subliniind că acesta a devenit mult mai agresiv și se răspândește mult mai repede.

Prim-ministrul  Ludovic Orban a precizat că măsurile de restricție ce urmează să fie adoptate pentru a împiedica răspândirea pandemiei provocată de noul coronavirus sunt bazate pe evaluările specialiștilor dar și pe incidența numărului de cazuri de infectare.

„Practic sunt măsuri care sunt luate ținând cont de situația efectivă în care ne găsim și pe baza unor evaluări care au fost făcute de specialiști privind incidența cazurilor, unde sunt activitățile și locurile unde există cel mai mare număr de îmbolnăviri. Şi pe de o parte sunt măsuri de protecție, cum este măsura de a institui obligativitatea portului măștii în spații deschise și închise peste tot, indiferent de incidență”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că pe parcursul evoluție pandemiei s-a mers cu măsuri de restricție în funcție de anumite praguri de incidență. Orban a explicat că va fi nevoie de instituirea sistemului de telemuncă pentru a evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun și, totodată, de o decalare a programului de lucru al firmelor și a instituțiilor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un alt loc, să spun, de infectare este transportul public, care este fie transport urban, fie transport intrajudețean, în interiorul județelor, fie interjudețean. Pentru a reduce răspândirea virusului pe transportul public sunt gândite măsuri de trecere în telemuncă a tuturor angajaților care pot să lucreze în telemuncă, pe de o parte. Pe de altă parte, instituirea obligativității de a începe programul la ore diferite, o parte dintre angajaţi să înceapă la 8:00, o parte să înceapă la 9:00, o parte să înceapă la 10:00 sau la 7:00, 8:00 şi 9:00, sigur, acolo unde este posibil”, a precizat Ludovic Orban.

Obligativitatea școlii online

Totodată, a mai spus premierul, s-a decis ca toate școlile să funcționeze în sistem online, indiferent de nivelul de incidență, pentru a evita infectarea copiilor, dar și a părinților ori a bunicilor.

„De asemenea, o altă măsură importantă este măsura organizării activității școlare online, care este luată din două motive: un motiv este legat de siguranța copiilor, al doilea motiv este legat și de faptul că foarte mulți copii, în special adolescenți cu vârsta de până în 18 ani, chiar și dacă contractează virusul, nu sunt simptomatici, sunt asimptomatici şi ei devin purtători ai virusului și transmit virusul fie către alți colegi, care la rândul lor pot să-l transmită către părinți, către bunici și să asigure răspândirea virusului”, a mai spus Ludovic Orban.