Dăunătorii din afara UE nimicesc recoltele. Mii de culturi sunt distruse de bolile din America Latină

Dăunătorii din afara UE nimicesc recoltele. Mii de culturi sunt distruse de bolile din America Latină Sursa foto: Arhiva EvZ

Dăunătorii care vin în Europa prin sistemul deschis de importuri al Uniunii Europene provoacă pagube de miliarde de euro în rândul agricultorilor. Livezile de măslini și culturi de legume sunt reduse la un morman de frunze moarte din cauza bacteriilor și a altor boli venite din afara Uniunii.

Culturi agricole și livezi de măslini distruse de bacteria Xylella

În urmă cu aproape un deceniu, oamenii de știință au identificat bacteria Xylella fastidiosa, un dăunător care a pus la pâmânt 60 de milioane de măsini din regiunea Apulia, Italia și a nimicit nenumărate culturi agricole. Arborii creșteau într-o zonă care producea aproximativ 50% din necesarul de ulei de măsline al Peninsulei Italice.

Rând pe rând, fermele agricole au dat faliment, la fel și morile unde se măcinau măslinele pentru ulei. În timp, zona afectată de bacteria Xylella fastidiosa a fost scoasă din circuitul turistic. Pagubele provocate se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari.

Zece ani mai târziu soluțiile încă se lasă așteptate. Mai grav este faptul că bacteria Xylella se extinde și alte culturi din Europa. În urmă cu două luni, cerectătorii din aceeași regiunea italiană au descoperit o nouă formă a bacteriei Xylella. Noua formă este responsabilă pentru distrugerea podgoriilor din Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News
Măslini

Sursa foto: Arhiva EvZ

Bacteria provine din America Latină

Într-un articol din publicația britanică se menționează că UE identifică anual zeci de epidemii nou-introduse în natură. Unul dintre motive pentru care epidemiile se înmulțumesc în ritm accelerat au la bază încălzirea globală. Cercetătorii avertizează că situați riscă să scape de sub control în lipsa unor măsuri clare.

În intervalul 2015-2020 au fost depistate în medie 70 de focare noi, deși în 2016 autoritățile europene au adoptat măsuri suplimentare pentru eliminarea dăunătorilor. Chiar și în aceste condiții oamenii de știință susțin că statele UE nu depun destule eforturi.

Bacteria Xylella a venit din America Latină odată cu arbuștii ornamentali. În intervalul 2005-2014, prin porturile din Olanda au intrat în Europa în jur de 30 de miliarde de plante cu rădăcini, bulbi și țestuturi. Alberto Santini, patolog forestier din Italia, consideră că sistemul deschis de importuri al Uniunii Europene este responsabil pentru numărul mare de dăunători și boli care afectează culturile europene.

Utilaje agricole pe câmpiile Europei. Sursa Foto - Dreamstime

Sursa Foto - Dreamstime

Încălzirea globală facilitează înmulțirea bacteriei Xylella

Încălzirea globală, fenomen care face ca temperaturile să crească în Europa, va accentua înmulțirea dăunătorilor care vin din afara continentului. Doar 2% din probele obținute de la plantele importate sunt analizate corespunzător. Or, acest lucru face aproape imposibilă identificarea bacteriilor sau a dăunătorilor introduse prin porturile europene.

Vânzarea de plante pe internet și pasagerii care transportă plante și fructe interzise sunt, de asemenea, responsabili pentru apariția noilor boli. Inspectorii olandezi susțin că nu doar statele care importă ar trebui să facă verificări mai stricte, ci și țările exportatoare precum cele din Africa, Asia și America Latină.

Autoritățile europene se află în fața unei situații fără precedent. Adică, modificarea sistemului de importuri ar implica costuri uriașe pentru UE, însă la fel de mari sunt șii pagublele pe care le produc bolile și dăunătorii străini, potrivit The Guardian.