Iresponsabilitatea fiscală a guvernelor distruge viitorul copiilor

Iresponsabilitatea fiscală a guvernelor distruge viitorul copiilor Datorie. Sursă foto: Dreamstime

Ideologia iresponsabilității fiscale, care le permite politicienilor să decidă cheltuieli bugetare mai mari decât veniturile, pe termen lung, amenință viitorul copiilor, care „moștenesc” o datorie imensă. Guvernarea pe credit, cu datorii publice rostogolite și niciodată plătite, a făcut ca lumea să ajungă la cea mai mare datorie globală din istorie.

Cea mai mare datorie globală. Viitorul, amanetat de politicieni

Statele lumii au adunat datorii de 315.000 miliarde de dolari, arată raport publicat de Institutul de Finanţe Internaţionale (IIF). Specialiștii spun că este vorba de cea mai mare, cea mai rapidă şi mai largă creştere a datoriilor de la al Doilea Război Mondial.

„Această creştere marchează a doua creştere trimestrială consecutivă şi a fost determinată în primul rând de pieţele emergente, unde datoria a crescut la un nivel maxim, fără precedent, de peste 105.000 miliarde de dolari – 55.000 de miliarde de dolari mai mult decât acum un deceniu”, a afirmat IIF în raportul său trimestrial Global Debt Monitor, publicat în mai.

Datorie externă

Bani, dolari americani; Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ două treimi din cele 315.000 miliarde de dolari datorate provin din economii mature. Japonia şi Statele Unite ar fi dus la aceste datorii uriașe. Cu toate acestea, raportul datorie-PIB pentru economiile mature a scăzut în general.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, pieţele emergente deţineau datorii de 105.000 miliarde de dolari, dar raportul lor datorie/PIB a atins un nou maxim de 257%, împingând rata generală în sus pentru prima dată în trei ani. China, India şi Mexic au fost cei mai mari contributori, potrivit raportului.

Viitorul sună rău: Infație persistenă și fricțiuni comerciale în creștere

IIF a identificat inflaţia persistentă, fricţiunile comerciale în creştere şi tensiunile geopolitice ca factori care ar putea prezenta un risc semnificativ pentru dinamica datoriei, „punând presiune în creştere asupra costurilor de finanţare globale”.

inflatie

Inflație. Sursa foto: Freepik

În timp ce starea de sănătate a bilanţurilor gospodăriilor ar trebui să ofere o protecţie împotriva „dobânzilor mai mari pentru perioade mai lungi de timp”, cel puțin pe termen scurt, deficitele bugetare guvernamentale sunt încă mai mari decât nivelurile pre-pandemie”, a adăugat IIF.

Din stocul de datorii de 315.000 miliarde de dolari, datoria gospodăriilor, care include credite ipotecare, carduri de credit şi datoria studenţilor, printre altele, a ajuns la 59.100 miliarde de dolari.

Care este datoria întreprinderilor

Datoria întreprinderilor, pe care corporaţiile o folosesc pentru a-şi finanţa operaţiunile şi creşterea, a fost de 164.500 miliarde de dolari, doar sectorul financiar reprezentând 70.400 miliarde de dolari din această sumă. Datoria publică a constituit restul la 91.400 miliarde de dolari, potrivit News.