De ce îi este DATOR Mugur CIUVICĂ şefei DNA Laura Codruţa KOVESI

De ce îi este DATOR Mugur CIUVICĂ şefei DNA Laura Codruţa KOVESI

Laura Codruţa Kovesi, pe vremea când era procurorul general al României, a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în cazul plângerii lui Mugur Ciuvica referitoare la dosarul Armaghedon II.

Kovesi a cerut, la începutul lunii februarie 2007, verificarea tuturor aspectelor în acel caz. Soluţia a fost infirmată pentru că nu s-au cercetat aspecte legate de reţinerea sau distrugerea de înscrisuri şi din cauza contradicţiilor între temeiul de drept invocat şi motivarea în fapt a rezoluţiei. "Infirmarea acesteia are în vedere neefectuarea de acte premergătoare cu privire la săvârşirea unor fapte ce cad sub incidenţa dispoziţiilor articolului 272 Cod penal (reţinerea sau distrugerea de înscrisuri), reţinute în materialul de inspecţie al Consiliului Superior al Magistraturii ăi existenţa contradicţiei între temeiul de drept invocat şi motivarea în fapt a soluţiei de netrimitere în judecată", arăta Parchetul General.

Mugur Ciuvică a depus o plângere, după lansarea pe internet, în 2002, a dosarului Armaghedon II, împotriva procurorilor şi poliţiştilor care l-au reţinut folosind, spunea el, metode politice staliniste. Raportul, în care era prezentată averea lui Adrian Năstase, trimis de pe computerul prietenului lui Ciuvică, Ovidiu Iane, a fost considerat unul ce ar conţine informaţii false care ar fi adus atingere siguranţei statului român şi relaţiilor internaţionale ale României.

Plângerea lui Ciuvică fusese soluţionată cu NUP, însă Kovesi a redeschis dosarul.

La presiunea societăţii civile, Ciuvică şi Iane fuseseră scoşi de sub urmărirea penala. Ulterior, Ciuvică a cerut cercetarea procurorilor şi poliţiştilor implicaţi în ridicarea sa de pe stradă şi anchetarea sa.

În plângerea lui Mugur Ciuvică, îndreptată împotriva procurorilor Alexandru Ţuculeanu, Alexandru Chiciu, a fostului secretat de stat în MAI Toma Zaharia, dar şi împotriva poliţiştilor Mihai Elisei, Mihai Jurcă, Florin Manda, Ionel Costerete Todea şi Radu Liviu, se acuza "abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, percheziţie fără mandat, lipsire de libertate, fals intelectual, mandat de aducere emis ilegal, măsuri de interzicere a părăsirii localităţii instituite netemeinic, încălcarea prezumţiei de nevinovăţie etc".

Laura Codruţa Kovesi declara în 2007 că s-a cerut verificarea tuturor celor de mai sus, inclusiv restituirea tardivă a bunurilor şi inscrisurilor lui Ciuvică, confiscate la percheziţia din 2002 şi restituite abia în vara lui 2005.