Funeriu despre Halep: „Cine i-a dat roxadustat trebuie urmărit penal pentru otrăvire”

Funeriu despre Halep: „Cine i-a dat roxadustat trebuie urmărit penal pentru otrăvire” Sursa foto: Simona Halep/ Facebook

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a lansat un scenariu absolut incredibil cu privire la cazul de dopaj al Simonei Halep.

Daniel Funeriu și-a structurat alocuțiunea sub forma a 10 concluzii. De menționat este faptul că fostul ministru al Educației, spre deosebire de ”păreorologi” din spațiul public, este doctor în chimie supramoleculară cu o lucrare coordonată de J.-M. Lehn, laureat al Premiului Nobel.

Daniel Funeriu: „Cine i-a dat roxadustat ar trebui urmărit penal”

Înainte de a intra în miezul problemei, Daniel P. Funeriu subliniază faptul că este vorba strict de o părere personală. Altminteri, nu are pretenții că ale sale concluzii ilustrează întru-totul adevărul. În mesajul tranmis pe canalul de comunicare Facebook, Funeriu a subliniat profesionalismul judecătorilor care au cântărit argumentele în defavoarea sportivei din Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși, inițial a condamnat perioada prea mare de judecare a cazului de dopaj. Însă, aceeași părere nu o are când vine vorba de pașaportul biologic al sportivului. În accepțiunea lui Funeriu algoritmii folsoiți ridică mare semne de întrebare.

„Concluziile mele (subliniez, ale mele, nu pretind că ele ar fi 100% corecte) în cazul Halep, după ce am citit tot cu mare atenție, inclusiv articolele științifice despre farmacocinetica roxadustatului și metodele analitice ale firelor de păr:

1) roxadustat: a luat (i s-a dat?) și nu doar din acele suplimente. A luat (i s-a dat) extrem de tâmpit, adică în cantități care nici măcar nu o ajutau. Cine i-a dat ar trebui urmărit penal pentru otrăvire. Având în vedere ce este roxadustatul el nu avea ce să caute în corpul ei. Am cvasi-certitudinea că povestea cu suplimentele este inventată pentru a proteja echipa Muratoglu și o încercare de a explica inexplicabilul.

2) Având în vedere cum s-a judecat, chiar dacă inițial mi s-a părut aberant că se judecă un an, acum mi se pare justificat. Remarc un nivel de profesionalism fantastic al celor care au judecat, precum și modul în care au judecat argumentele științifice, pe care, chiar dacă nu erau experți, le-au cântărit foarte bine.

3) Pașaportul sportivului: întreg modul în care este pus în practică este extrem de dubios, nu doar în cazul Halep. Algoritmii care fac că se ridică semne de întrebare și însăși ideea că chiar dacă ești în zona „normală”, o variație în interiorul acestei zone poate să îți producă probleme. M-am uitat pe analizele mele din ultimii 15 ani și variațiile sunt atât de mari (în limite normale) încât cine știe…”, a transmis Funeriu pe pagina personală de Facebook.

Cine ia suplimente alimentare este inconștient

Cât despre suplimentele alimentare, fostul ministru al Educației le desființează, indiferent dacă sunt ingerate de sportivi sau de persoane obișnuite. De fapt, pentru Funeriu, a lua suplimente alimentare reprezintă un act de inconștiență. De ce? Pentru că nu se știe proveniența lor.

Pot fi fabricate în orice țară fără a respecta protocoalele care se impun. O dietă echilibrată și analize medicale efectuate la timp sunt mult mai indicate decât ingerarea suplimentelor alimentare.

„4) Cine ia „suplimente alimentare”, că e sportiv sau o persoană oarecare, este un mare inconștient sau o mare inconștientă. Cu ocazia procesului Halep asistăm inclusiv la un proces al suplimentelor, pentru că ele au fost trasate pe întreg procesul de producție. Pe scurt, dacă luați suplimente, de fapt luați niște chimicale fabricate nu știm unde în China, în nu știm ce condiții din nu știm ce ingrediente. Nu mai luați niciodată suplimente. Mâncați echilibrat, faceți-vă analizele și discutați cu medici, nu cu vraci”, a opinat Daniel Funeriu.

La punctul 5 respectiv 6 al analizei efectuate de Funeriu, doctorul în chimie desființează practicile folosite de echipa condusă pe Patrick Mouratoglou pentru a spori performanța Simonei. Pe scurt, punctează Funeriu, echipa lui Muratoglou, ar fi elaborat un sistem toxic pentru a crește performanța. De asemnea, Funeriu nu vede cu ochi buni nici sistemul anti-doping pe care îl cataloghează înfricoșător.

Sistemul anti-doping lasă de dorit

„ 5) Întreg sistemul anti-doping este de-a dreptul înfricoșător. Dacă aș avea un copil în sportul de performață fie l-aș încuraja să renunțe, fie aș pune lângă el un expert care îi dă să bea și să mănânce totul sigilat.

6) Ca scenariu strict intuitiv, fără vreo probă, afirm că tot răul i se trage de la echipa Muratoglu care -nu mă îndoiesc- a construit un întreg sistem toxic pentru a obține performață. Repet, asta este strict speculativ, fără vreo probă alta decât experiența mea în mediile rarefiate ale performaței sportive”, a explicat fostul ministrul al Educației.

Cât despre argumentele care ar fi trebuit să o exonereze pe Simona Halep, Funeriu a declarat că apărarea a fost prost formulată, mai ales că în situațiile de acest gen se aplică proceduri speciale. Adică, sportivul este cel care trebuie să-și dovedească nevinovăția. Referitor la marii sportivi ai Planetei, fie că discutăm de tenis sau ciclism, Funeriu punctează că se dopează la rândul lor, dar legal.

„ 7) Apărarea: îi las pe alții să-și spună părerea, dar eu nu aș fi mers pe argumentele pe care s-a mers. Apărarea a reușit să introducă un mic dubiu -care poate ar fi fost suficient (pentru mine nu ar fi fost) într-un proces clasic- dar acesta este un proces potrivit unei proceduri speciale, în care sarcina probei cade pe sportiv, nu pe acuzare. Se consideră că rezultatul testului (proba A și B) este o dovadă suficientă pentru condamnare.

8 ) Evident că îmi pare extrem de rău. Faptul că mi-aș paria jumate din avere pe faptul că Serena, Nadal, 90% dintre cicliștii care termină Turul Franței și mulți, mulți alții, se dopează (mulți... legal) nu schimbă cu nimic”, a mai spus Daniel Funeriu.

Simona Halep este o victimă

În finalul aserțiunii, Funeriu nu pune la îndoială caracterul Simonei. Totodată, nu exclude posibilitatea ca sportivei noastre să i se fi înscenat totul. Cum la fel de bine nu crede că cineva din familie ar fi lăsat-o pe Halep să riște atât de mult. Deși afirmă faptul că fostul număr 1 mondial din tenis este o victimă, acest lucru nu o absoarbe de responsabilitate.

„9) Aș vrea ca cele 0.0001% dubii care îmi mai rămân să se adeverească și TAS să răstoarne sentința. Dar nu cred.

10) Au încercat unii să o „termine”? Cu siguranță, însă la judecată au cântărit doar faptele. E posibil să fie o conspirație/răzbunare împotriva ei și să „i se fi pus în farfurie pentru a se răzbuna cineva”? Posibil, nu știu.

Nu am dubii asupra caracterului doamnei Halep: nu cred că ea sau cineva din anturajul său de familie ar accepta ca ea să riște atât de mult. Cred că este o victimă, dar la acest nivel cred că e responsabilă de ceea ce i se întâmplă prin lipsă de discernământ. Păcat. În primul comentariu o explicație scurtă și la obiect despre ce este roxadustatul”, conchide Funeriu pe Facebook.