De ce a părăsit Daniel Funeriu politica: Devenisem toxic pentru prieteni

De ce a părăsit Daniel Funeriu politica: Devenisem toxic pentru prieteni Sursa foto: arhiva EVZ

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Daniel Funeriu, explică motivul pentru care a decis să părăsească scena politică. Totodată, fostul ministru al Educației i-a îndemnat pe cititorii săi să evite pe cât de mult posibil divertismentul de proastă calitate.

Daniel Funeriu, cândva ministrul Educației, într-o postare pe Facebook, face o succintă analiză a sintagmei „hiper-informat”. Altminteri, Funeriu a concluzionat că a fi la curent cu toate informațiile nu i-a îmbunătățit deloc viața, ba dimpotrivă. Fostul ministru deplânge faptul că a devenit toxic pentru cei apropiați.

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu: „Influența mea asupra celor din jur era toxică”

Pe scurt, în urmă cu 10 ani, pe vremea când politica îi era domeniu de activitate, a făcut un scurt experiment. Adică, a contorizat cât timp „pierde” în fața micului ecran pentru a-și colecta informațiile, cam vreo 3-4 ore zilnic. Ore care l-au transformat într-un „obez informațional” și totodată, într-un personaj toxic pentru prieteni. De ce toxic? Pentru că își încărca prietenii cu probleme inutile din sfera politicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ Acum vreo 10 ani, când încă mai eram în politică*, am făcut un experiment. Am măsurat cât timp priveam „știri”. A reieșit că făceam asta vreo 3-4 ore pe zi. Și m-am întrebat: cu ce anume e mai bună viața mea și cu ce anume fac mai bună viața celor din jur în urma faptului că sunt hiper-informat?

Răspunsul a fost simplu: cu nimic. Pur și simplu deveneam un fel de „obez” informațional, iar influența mea asupra celor din jur era una destul de toxică: îi poluam cu „probleme importante” („cum, nu te interesează că Xulescu spune că dacă Yulescu face asta (noaptea ca hoții) îi bagă moțiune de cenzură?”), a scris pe Facebook, Funeriu.

Într-un final, una din prietenele apropiate ale personajului în cauză, pe nepusă masă i-a trântit un argument care, în cele din urmă, a cântărit decisiv la regândirea priorităților politicianului.

Motivul pentru care Daniel Funeriu a ieșit din politică

„Într-o bună zi, o prietenă din copilărie ajunsă psihiatru celebru mi-a spus, la o cafea: „Dane, vezi că încetul cu încetul nu mai ești tipul luminos care ne dădea tuturor energie.

Și uite așa am decis ca în loc de 3-4 ore de privit știri cu Xulești și Ygreculești să revin la fundamental. Să mă gândesc la lucruri importante, să nu mai îmi poluez mintea cu tot felul de chestii inutile, să folosesc ecranul și internetul pentru a căuta cunoaștere și substanță**”, a punctat fostul ministru.

Cât despre activitatea politică, Funeriu consideră că arta guvernării reprezintă mai degrabă un factor care dezumanizează și nicidecum un instrument care lucrează în folosul societății. Drept urmare, Funeriu a făcut un pas în spate, tocmai pentru a nu-și bate joc de investiția pe care o făcuse în propria persoană.

„Și, în același timp, am decis să ies din politică, care mă dezumaniza, mă transforma într-un zombie și, dacă aș fi rămas, mi-aș fi bătut joc de tot ceea ce investisem în propria mea persoană”, a adăugat Daniel Funeriu.

Din politică nu ieși cu una cu două

Însă, informează Funeriu, din politică nu ieși cu una cu două. Mai ales dacă ești o persoană care ține la imagine proprie. Fostul ministru al Educației are ce apăra! Pe parte academică deține titlul de doctor în chimie obținut la Universitatea din Strasbourg.

Aparent, în politică trebuie să-ți croiești propriul drum, cimentat cu idei proprii și nu trebuie să te aștepți ca alții să se zbată pentru luptele personale, mai spune Funeriu pe Facebook.

„Trebuia, însă, să ies din politică în picioare -nu învins, pentru că ar fi însemnat că sunt învinse ideile pe care le-am adus în fața milioanelor de români- și să ies elegant, fără obișnuitul „nu am fost lăsat”, pentru că în politică trebuie să-ți croiești drum, nu să te aștepți ca alții să câștige luptele tale”.

Moștenirea politică pe care a lăsat-o Funeriu, o spune chiar el, este apărată chiar și în zilele de astăzi. Deși, nimeni nu-și mai amintește cine este autorul de drept al ideilor. Dar, până la urmă este un lucru bun, a concluzionat ministrul invocându-l pe Prometeu și al său foc.

„Am reușit ambele: am ieșit demn, iar ideile pe care eu le-am adus în viața publică (cea mai importantă fiind că educația trebuie clădită pe un soclu moral solid) și-au făcut drumul lor în societate și, chiar dacă toată lumea apără această idee acum fără să-și amintească cine a adus-o, e un lucru bun. Până la urmă toți oamenii folosesc focul, dar puțini știu că, simbolic, Prometeu ni l-a adus”.

Daniel Funeriu: „Divertismentul de pe micile ecrane este toxic”

Într-un final, sub forma unei rugăminți adresate cititorilor, Funeriu explică motivul pentru care a avut această ieșire. Divertismentul de pe micile ecrane care, în accepțiunea ministrului, consumă resursele intelectuale. Un antidot care să corecteze acest lucru ar fi, continuă Funeriu, reducerea timpului acordat divetismentului toxic. La care se adaugă  și eliminarea totală a conținutului politic.

„De ce vă spun toate astea? Pentru că am o mică rugăminte la cititorii mei: dacă vreți să vă fie -mental- bine, folosiți fabuloasa autostradă a internetului pentru a merge înspre cunoaștere, nu preponderent pentru divertisment. Divertismentul pe ecran vă mănâncă zilele, vă face zombi ambulanți. Ridicați capul din vârful bocancilor și priviți curcubeul. Începeți prin a nu mai privi știri în... neștire și prin a limita citirea comentariilor politice.”, a continuat doctorul în Chimie, Danile Funeriu.

Eu, de acum înainte, nu voi mai adăuga decât în mod excepțional la corul de comentarii politice -chiar dacă ale mele erau mult mai relevante și clarificatoare decât se putea vedea altundeva- și vă voi băga pe gât cunoaștere. Pentru că cred că fără cunoaștere nu suntem decât o mică fracțiune din ce am putea să fim. Iar eu vreau urmăritori deștepți, nu urmăritori dependenți.

* când conduceam ministerul educației nu priveam știrile. Cred că eram singurul ministru fără televizor în birou: miniștrii fac știrile, nu le urmează. ** așa mi-a venit ideea campaniei luminoase din 2014 din Timișoara”, conchide Funeriu pe pagina de Facebook.