Ministrul Educaţiei dă vina pe profesori. Deca susține că programa nu e încărcată

Ministrul Educaţiei dă vina pe profesori. Deca susține că programa nu e încărcatăLiceeni. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Educaţiei, Ligia Dica, susţine că programa şcolară în sine nu este încărcată, iar aceasta depinde de modul în care o şcoală o pune în practică

Ministrul Educaţiei susţine că programa şcolară nu este încărcată. Ligia Dica a răspuns celor care afirmă că programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar este una foarte încărcată.

Ea a spus că „este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”.

Ce spune Ministrul Educaţiei

„În ceea ce priveşte încărcarea materiei, am discutat mult cu specialişti. Avem o unitate de cercetare în educaţie în cadrul Ministerului, fostul Institut de ştiinţe ale educaţiei care se va reînfiinţa cu noua lege.

Ei au spus aşa: programa şcolară în sine nu este încărcată. Depinde de modul în care o şcoală o pune în practică. Şi mai depinde de un lucru: de cât de încărcat este manualul făcut în linie cu programa.

Un manual poate să fie aerisit şi să respecte programa. Sau poate să fie foarte încărcat şi, de asemenea, să respecte programa. Aici este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”, a afirmat ministrul Educaţiei luni seară, la TVR Info..

Ligia Deca

Ministrul Educaţiei/ Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul a arătat că pentru ciclurile gimnazial, primar şi educaţie timpurie este nevoie de o analiză a programei care există. Iar pentru liceu, pentru care programa şcolară nu a fost revizuită de mult timp, vor exista programe, planuri cadre şi manuale noi din anul şcolar 2025-2026.

Vacanţă de vară mai scurtă

Oficialii de la Ministerul Educației au anunțat că vor păstra structura anului școlar. Adică două semestre cu cinci module școlare, și cinci vacanțe.

O modificare importantă se referă la durata vacanței de vară. Va fi mai scurtă ca de obicei. Cu cu toate astea, Ministerul Educației Naționale dă asigurări că elevii vor avea, cumulat, 16 săptămâni și jumătate de vacanță. La care se adaugă zilele libere legale.

Prima vacanță fiind în perioada 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023. Adică după aproape șase săptămâni.

Următoarea vacanță este fixată pentru perioada de 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024. Sse va suprapune sărbătorilor de iarnă, respctiv Nașterea Domnului și Anul Nou.

În calendar, a treia vacanță urmează să aibă loc în luna februarie 2024, fiecare Inspectorat Școlar având libertatea de a o programa după propriile reguli.