Evenimentul Zilei > Social > Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naţionale a României, a murit la 78 de ani: „A fost un senior al graficii românești”
Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naţionale a României, a murit la 78 de ani: „A fost un senior al graficii românești”

Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naţionale a României, a murit la 78 de ani: „A fost un senior al graficii românești”

Fostul director al Bibliotecii Naționale a României, graficianul Dan Erceanu, a murit la vârsta de 78 de ani.

Dan Erceanu era considerat un senior al graficii românești. Anunțul morții sale a fost făcut de către reprezentanții Bibliotecii Naționale a României.

„Am aflat cu adâncă tristeţe de plecarea din această viaţă a graficianului Dan Erceanu, director al Bibliotecii Naţionale a României între anii 1997 – 2002 şi 2005 – 2006. Fineţea spirituală, tăria de caracter şi discreţia lui Dan Erceanu au făcut ca trecerea sa prin istoria Bibliotecii Naţionale a României să fie un model de dăruire, de modestie şi stăruinţă în slujirea culturii române şi a patrimoniului documentar scris al ţării noastre.

Vom păstra o caldă şi luminoasă amintire celui care a condus, timp de şase ani, una dintre cele mai importante instituţii de cultură ale ţării. În aceste momente de profundă întristare, îngăduiţi-ne, în numele Bibliotecii Naţionale a României, să transmitem sincere condoleanţe familiei”, se arată într-o postare de joi, pe Facebook, a Bibliotecii Naţionale a României.

Cine a fost Dan Erceanu

Considerat un senior al graficii româneşti, Dan Erceanu a absolvit Institutul de Arte Plastice Bucureşti în 1969, clasa Vasile Kazar şi Ion State.

A fost recompensat de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a avut 18 expoziţii personale la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Munchen, Brehlolt, Wurzburg, Heidelberg, TeI-Aviv, Boston, New York.

De asemenea, a participat la Bienale internaţionale cu juriu: Florenţa, Ljubljana, Barcelona, Berlin, Bilbao, Veneţia, Friedrikstadt, Heildelberg, Cracovia.

Dan Erceanu a fost organizator al primei expoziţii „Podul” a Atelierului de gravură al UAP – 1974 şi a realizat decoruri şi costume pentru spectacole de teatru.

A realizat concepţia grafică la numeroase volume publicate în diverse edituri din ţară, afişe pentru filme şi piese de teatru.

Lucrările sale se află în muzee din ţară, precum şi în diverse colecţii private din ţară şi din străinătate – Germania, Statele Unite ale Americii.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: