Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș, criticat dur pentru atitudinea față de Republica Moldova: ”Un ipocrit”
Dacian Cioloș,  criticat dur pentru atitudinea față de Republica Moldova: ”Un ipocrit”

Dacian Cioloș, criticat dur pentru atitudinea față de Republica Moldova: ”Un ipocrit”

Analistul politic Cristian Hrituc comentează un editorial al europarlamentarului USR-PLUS Dacian Cioloș legat de alegerile din Republica Moldova și de victoria partidului condus de Maia Sandu.

Cristian Hrițuc îl acuză pe Dacian Cioloș de ipocrizie pentru reacția după victoria în alegeri a partidului Maiei Sandu. Într-un material, postat pe Facebook, a arătat că pe vremea când era premier al României, Cioloș a evitat să se întâlnească cu Maia Sandu, venită în vizită la București. În condițiile în care aceasta nu deținea nici o funcție oficială în Republica Moldova.

„Ce îmi place mie de Cioloș, mai ales când este ipocrit. Azi scrie ditamai editorialul «România nu are de ce să se mândrească cu victoria Maiei Sandu». Când Moldova era în criză și domnul Cioloș era premier, Maia Sandu a venit la București și s-a văzut cu Alina Gorghiu, președintele PNL la acel moment, cu Traian Băsescu, cu Ovidiu Raetchi, iar Măria Sa Cioloș l-a trimis pe un ministru din Cabinetul său.

E drept, la acea vreme Maia Sandu nu avea nicio funcție, fusese nominalizată pentru funcția de premier, dar nu acceptase. Cioloș vrea să dea lecții de deontologie, dar na, mai uită elemente din trecut”, a scris în postare, Cristian Hrițuc.

Dacian Cioloș contrazis de fapte

În materialul postat pe Facebook, el îl contrazice pe Dacian Cioloș arătând că, dimpotrivă, România are motive să se mândrească cu victoria în alegeri a partidului condus de Maia Sandu. Analistul a arătat că fără susținerea acestor state, victoria în alegerile din Republica Moldova ar fi fost mult mai dificilă. Și de aceea a contat orice ajutor pe care l-a primit.

„Și da, România are de ce să se mândrească că a câștigat Maia Sandu. Și nu doar România și SUA și Germania. Fără a-i diminua din meritele Maiei Sandu, să spui că aceasta câștiga fără susținerea la vedere, dar și aia mai puțin vizibilă publicului larg, înseamnă să fii naiv.

Așa cum a contat orice ajutor trimis Republicii Moldova în timpul pandemiei, așa cum a contat deschiderea cancelariilor europene și proiectarea imaginii că: Moldova iese din izolarea externă datorită sprijinului oferit de occidentali Maiei Sandu, așa au contat și măsurile luate în subteran, iar aici episodul Durleșteanu va ramâne în istorie”, se arată în materialul de pe Facebook.

O victorie a Vestului împotriva Estului

În opinia analistului politic, în Moldova a fost o confruntare între Vest și Est, nu doar între Maia Sandu și Igor Dodon.

„Maia Sandu a dovedit hotărâre, perseverență și a rezistat în politica murdară de peste Prut. Incontestabil, principalul merit e al său, dar acolo nu s-au bătut doar Maia Sandu și Igor Dodon, s-au bătut și Vestul și Estul, fiecare susținându-și cu toată forța aliatul. Așadar, este un motiv de bucurie pentru toate părțile implicate.

Domnul Cioloș termină cu un atac la AUR, dar oare nu era mai bine să spună ce reprezintă această forță politică în timpul campaniei din Republica Moldova, nu de alta, dar «după război, mulți viteji se arată»”, a mai scris analistul politic.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.