Dacă ai probleme cu inima și nu ai aflat încă, vocea ta ar putea să-ți transmită anumite semnale

Dacă ai probleme cu inima și nu ai aflat încă, vocea ta ar putea să-ți transmită anumite semnale sursa: arhivă EVZ

Problemele cu inima pot fi remarcate din vocea cuiva, înainte de a-și da seama că are o problemă. Un nou studiu a descoperit că afecțiunile cardiace care necesită tratament pot fi identificate în modul în care se aude vocea unei persoane.

Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au creat un algoritm inteligent artificial care prinde mici modificări ale vorbirii. Dintr-un grup de 108 persoane etichetate ca fiind expuse riscului de probleme cardiace, aproape șase din 10 care au obținut un scor mai mare la testul vocal au fost spitalizate în termen de doi ani.

Jaskanwal Deep Singh Sara, MD, coleg de cardiologie la Mayo Clinic și autorul principal al studiului, a spus: „Nu putem auzi aceste caracteristici. Această tehnologie folosește învățarea automată pentru a cuantifica ceva care nu este ușor cuantificabil folosind creierul uman și urechile noastre umane.”

Probleme cardiace remarcate prin voce

S-a descoperit că persoanele cu un scor mare al biomarkerului vocal au de 2,6 ori mai multe șanse de a avea o acumulare de placă în arterele inimii. Ei au avut de trei ori mai multe șanse de a arăta dovezi ale unei acumulări de placă la testele medicale, comparativ cu cei care au avut un scor scăzut. La începutul studiului, razele X au evaluat starea arterelor inimii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele implicate în ea au fost apoi rugate să înregistreze trei mostre de 30 de secunde folosind aplicația pentru smartphone Vocalis Health. Unul a fost un text pregătit, al doilea a fost o experiență personală pozitivă și al treilea a fost o experiență personală negativă. Sistemul bazat pe inteligență artificială a fost antrenat pentru a analiza peste 80 de caracteristici ale înregistrărilor vocale, cum ar fi frecvența, amplitudinea, înălțimea și cadența, pe baza unui set de peste 10.000 de mostre de voce colectate în Israel.

Testele făcute pe pacienți

Din studiile anterioare, cercetătorii au descoperit șase caracteristici care se corelau cu boala coronariană, care au fost apoi folosite pentru a face un singur scor pentru fiecare persoană. O treime dintre pacienți au avut un scor mare, iar două treimi având un scor scăzut.

Dr Sara a spus: „Telemedicina este neinvazivă, rentabilă și eficientă și a devenit din ce în ce mai importantă în timpul pandemiei. Nu sugerăm că tehnologia de analiză a vocii ar înlocui medicii sau metodele existente de asistență medicală, dar credem că există o oportunitate uriașă ca tehnologia vocală să acționeze ca un adjuvant la strategiile existente.

„Oferirea unui eșantion de voce este intuitivă și chiar plăcută pentru pacienți și ar putea deveni un mijloc scalabil pentru noi de a îmbunătăți gestionarea pacienților. Este cu siguranță un domeniu interesant, dar mai este mult de lucrat la el. Trebuie să cunoaștem limitările datelor pe care le avem și trebuie să realizăm mai multe studii pe populații mai diverse”, a declarat aceasta potrivit The Sun.