Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale
Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale

Cyber-Gulag la Moscova. Pandemia supravegherii digitale

Autoritățile din Moscova au introdus un sistem de urmărire digital pentru a pune în aplicare măsurile restrictive impuse de epidemia Covid-19. Însă criticii Kremlinului afirmă că respectiva tehnologie reprezintă o amenințare fără precedent pentru viața privată.

De asemenea, utilizatorii trebuie să își dezvăluie punctele de plecare și destinația,identificatorul fiscal al angajatorului, numărul plăcii de înmatriculare a mașinii și să încarce o poză a cărții de indentitate.

Daria Besedina et Maxim Katz, consilieri locali de opoziție, care au și votat împotriva acestui nou sistem, l-au denumit un „Cyber Gulag” și un „lagăr de concentrare digital”.

Unii experți tehnici au pus sub semnul întrebării capacitatea autorităților de a prelucra potențial milioane de aplicații pentru moscoviți. Dar, odată perfecționat, apărătorii dreptului la viață privată se tem că sistemul de coduri QR ar putea pune bazele unei practici invazive care nu va înceta după ce va trece pandemia.

Roskomsovoda, un grup care monitorizează libertatea internetului în Rusia, a calificat noul sistem drept „o cursă pentru supraveghere” și a alcătuit o hartă a „violări a drepturilor civile” pentru a monitoriza restricțiile care ar putea rămâne în vigoare și după ce trece pandemia de coronavirus.

De partea sa, primăria Moscovei a declarat că va șterge toate datele după sfârșitul perioadei de carantină, dar experții se tem ca baza de date acumulată, cu profilele complete ale oamenilor și înregistrări ale tuturor mișcărilor acestora, ar putea ajunge în mâini greșite.

„Există o mare probabilitate ca, odată epidemia încheiată, aceste date să înceapă să se scurgă pe piața neagră, așa cum se întâmplă cu numeroase”, a declarat Sarkis Darbinian, avocatul Roskomsvoboda.

„Acest lucru este foarte riscant”, a adăugat el.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.