Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat pe Dex online în 2021

Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat pe Dex online în 2021

Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat pe Dex online în 2021. Anunţul îl face chiar portalul dexonline.ro. Interesul românilor pentru rapel se datorează campaniei de vaccinare a populaţiei.

Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat pe Dex online în 2021. Aşdar, „Rapel” este cel mai căutat cuvânt al anului pe Dex online. Cuvântul lunii februarie 2021 este rapel. Acesta este anunţul făcut de portalul dexonline. Este dovada clară că interesul românilor legat de acest cuvânt legat de vaccinare a stârnit mare interes.

Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat pe Dex online în 2021. Potrivit dexonline „Rapel” înseamnă:

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice. 2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. 3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă. [Pl. și: rapele] – Din fr. rappel.

Cuvântul „Rapel”. Ce spun experții

Rapelul este definit ca o revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut. Cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. Cea de-a doua doză de ser  este denumită rapel, deoarece are rolul de a crește imunitatea oferită de prima doză.

Cea de-a doua doză, rapelul, este necesară ca eficacitatea vaccinului

„A doua doză pe care o vom face și care se numește doză de rapel, doză de amintire, doză de reintrare, este o doză care pune în funcțiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întărește memoria imună a organismului, de aceea și la bebeluși facem în primul an de viață, mai multe doze de vaccin în așa fel încât organismul acestuia să preia informația, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, explică medicul Valeria Herdea.

Chiar dacă se va lua rapelul „Nu vom renunţa prea curând la mască”

Dr. Colleen Kraft, medic la Emory University Hospital din Atlanta, a atras atenţia că, deşi vaccinul va fi disponibil pentru majoritatea populaţiei în circa un an de zile, oamenii vor mai trebui să poarte masca o perioadă, până când coronavirusul nu va mai fi aşa de răspândit.

„Nu cred că vom renunţa prea curând la purtatul măştii, dacă oamenii continuă să se comporte aşa cum o fac acum”, a spus Kraft. „Cu cât vor fi mai mulţi care refuză să poarte mască şi fac din asta o chestiune care ţine de libertatea personală, cu atât va trebui să purtăm mai mult timp aceste măşti”, a spus medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News