Evenimentul Zilei > Politica > Cutremur în Guvern! Cine urmează să fie dat afară? Nume grele pe lista neagră a remanierii (SURSE)
Cutremur în Guvern! Cine urmează să fie dat afară? Nume grele pe lista neagră a remanierii (SURSE)

Cutremur în Guvern! Cine urmează să fie dat afară? Nume grele pe lista neagră a remanierii (SURSE)

Mai mulți miniștri din actualul Guvern, condus de Nicolae Ciucă, ar putea fi înlocuiți în perioada următoare. Conform unor surse politice ar fi vorba despre ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ministrul de Interne, Lucian Bode, ambii de la PNL, despre ministrul Apărării, Vasile Dîncu, cel al Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi și despre cel al Finanțelor, Adrian Câciu, de la PSD.

Președintele PNL, Florin Cîțu a cerut o amplă remaniere guvernamentală a cabinetului condus de Nicolae Ciucă. Deși nemulțumiri există, în ambele partide, față de activitatea titularilor de portofolii, PSD nu este de acord cu o astfel de decizie.

Miniștrii vizați de o remaniere sunt Virgil Popescu, de la Energie, Lucian Bode, de la Interne, ambii de la PNL, dar și Vasile Dîncu de la Apărare, Marius Budăi, de la Muncă și Protecție Socială, dar și Adrian Cîciu, de la FInanțe. Informația a fost prezentată de Antena 3 care citează surse politice din ambele partide.

În vreme ce PSD-iștii cer schimbarea lui Virgil Popescu și a lui Lucian Bode, liberalii sunt nemulţumiţi de mai mulţi social-democraţi. Între aceștia, Marius Budăi (Muncă) şi Adrian Câciu (Finanţe). Budăi este ministrul căruia, deşi i s-a transmis inclusiv de premierul Nicolae Ciucă să înceteze cu ideea renegocierii PNRR, nu s-a conformat. Din acest motiv a fost pus pe lista de remaniere și va fi înlocuit cu primul prilej.

Sursă: Arhivă EVZ

Primele indicii despre remaniere

Indicii despre o eventuală remaniere în guvern au apărut de zilele trecute, când Florin Cîțu, președintele PNL și-a exprimat intenția de a deschide subiectul atât la nivelul conducerii partidului, cât și a coaliției de guvernare. Inițiativa sa ar avea la bază mai multe sondaje de opinie care au măsurat nivelul de încredere de care se bucură miniștrii în rândul populației.

Mai multor miniștri PNL li se reproșează faptul că au dispărut din spațiul public odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. O altă problemă o reprezintă gestionarea PNRR, program care nu merge nici pe departe atât de bine pe cât ar fi de așteptat. Mai multe ministere par a se fi împotmolit în gestionarea fondurilor și elaborarea reformelor cerute de Comisia Europeană.

PSD a şi cerut conducerii PNL să-i cheme la discuții pe miniștrii care au restanţe în privinţa îndeplinirii jaloanelor din PNRR pentru primul trimestru al anului. Cei vizați de criticile social-democraților sunt Sorin Cîmpeanu, Daniel Cadariu şi Cătălin Predoiu. Între aceștia, veriga slabă ar fi Daniel Cadariu, titularul de la Ministerul Antreprenortiatului şi Turismului.

Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Cîțu anunță evaluarea miniștrilor

În cazul celorlalți miniștri ai PNL, conducerea partidului dorește să facă o analiză detaliată a activității, urmând să stabilească cât de oportună este o eventuală remaniere. Președintele Florin Cîţu a anunţat că doreşte o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general. El a precizat că această evaluare este menită să arate în ce măsură au fost îndeplinite reformele care vor duce la revenirea economiei.

„Fac o evaluare a miniştrilor pentru a vedea performanţa Guvernului. Mă interesează, în primul rând, este adevărat, PNL, dar mă interesează şi performanţa Guvernului. Nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina că nu putem să facem o reformă sau alta”, a declarat, luni, 21 martie, președintele PNL

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: