Curtea de Justiție a UE, decizie împotriva Austriei. Țara a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează acolo

Curtea de Justiție a UE, decizie împotriva Austriei. Țara a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează acoloSursă: Pfongabe33 | Dreamstime.com

Românii care lucrează în Austria și au fost privați de alocațiile pentru copiii lor rămași acasă vor primi sumele restante. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât în iunie că Guvernul de la Viena a tăiat ilegal, în urmă cu trei ani, alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în Austria.

Decizia Curții de Justiție a venit pe 16 iunie 2022 după ce în anul 2019 Comisia Europeană a lansat o procedură de constare a neîndeplinirii, infringement, obligațiilor împotriva Austriei. Este vorba despre controversata lege privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor pe teritoriul austriac.

Începând cu luna iulie a anului 2022 alocațiile familiale pentru cetățenii români care lucrează în Austria şi ai căror copii au reședință permanentă în alt stat membru, spre exemplu în România, vor fi plătite la nivelul alocațiilor austriece fără a mai fi indexate. În plus, plata sumelor restante cuvenite cetățenilor care au fost afectați de măsură indexării, începând cu 1 ianuarie 2019, va fi efectuată automat la începutul lunii august 2022 dacă autoritățile fiscale competente dețin date bancar, susțin autoritățile din Viena.

UE a început procedura de infringement împotriva Austriei încă din 2019

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018. Ea a intrat în vigoare la începutul anului 2019. Noul act normativ a redus de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

În urma anchetei realizate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011. Acest lucru s-a făcut prin instituirea, pentru lucrătorii migranţi ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educaţia unui copil şi a creditului fiscal pentru întreţinere, potrivit comunicatului emis de Ministerului Afacerilor Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News