Niculae Bădălău a fost arestat pentru 30 de zile. PSD îi cere demisia de la Curtea de Conturi

Niculae Bădălău a fost arestat pentru 30 de zile. PSD îi cere demisia de la Curtea de ConturiSursa foto: INQUAM

Niculae Bădălău a fost arestat la propunerea PSD. Instanța a decis ca fostul lider al PSD Giurgiu să fie închis pentru următoarele 30 de zile, PSD i-a cerut lui Niculae Bădălău, fost lider al organizației de Giurgiu, să demisioneze de la Curtea de Conturi pentru a nu afecta credibilitatea instituției. Duminică seara, la câteva ore după reținearea fostului lider PSD, conducerea Curții de Conturi, instituție care verifică modul în care sunt folosiți banii statului, a avut o reacție publică. Instituţia a precizat că membrii Curţii şi auditorii publici externi sunt suspendaţi din funcţii în momentul trimiterii în judecată, iar în cazul condamnării sunt destituiți de drept.

UPDATE 2: Niculae Bădălău a fost arestat pentru 30 de zile. Conform utimelor informații, instanța a dispus ca fostul lider PSD, vicepreședinte al Autorităţii de Audit a Curții de Conturi să-și petreacă următoarele zile la închisoare. El este acuzat că a încercat să dea mită unui primar în schimbul unor contracte ce urmau să fie atribuite firmei copiilor săi.

UPDATE1: PSD cere demisia lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost reținut de DNA într-un caz de corupție. Procurorii îl acuză pe fostul lider PSD Giurgiu că ar fi intervenit la un primar în favoarea unei firme patronate de copiii săi. Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că Bădălău trebuie să demisioneze de la Curtea de Conturi pentru a nu pune sub semnul întrebării credibilitatea acestei instituții.

„Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”, a transmis PSD, într-un comunicat de presă.

Instituţia a precizat în comunicat că membrii Curţii şi auditorii publici externi sunt suspendaţi din funcţii în momentul trimiterii în judecată.

„Curtea de Conturi a României a luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Curtea de Conturi a României reiterează poziţia de susţinere a actului de justiţie şi îşi exprimă încrederea că autorităţile competente vor soluţiona acest caz în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi cu reglementările incidente”, a transmis, duminică seară, într-un comunicat, Curtea de Conturi.

Sursa citată a precizat că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curţii de Conturi şi auditorii publici externi sunt suspendaţi de drept din funcţiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demişi de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează’’.

Niculae Bădălău va petrece 24 de ore în arest

Cei de la DNA au făcut anunțul oficial despre reținerea vicepreședintelui Curții de Conturi, Niculae Bădălău. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată,

– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Există date și probe care demonstrează acuzațiile

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.