Niculae Bădălau, fost lider PSD, auditat de DNA duminică seara, într-un dosar corupție. A fost reținut pentru 24 de ore
- Mădălina Dinu
- 27 noiembrie 2022, 19:01
Fost ministru al Economiei, senator PSD de Giurgiu și membru CSAT, Niculae Bădălău, zis şi „Ficăţel” a fost „flancat” duminică seara pentru a fi audiat de DNA într-un dosar care își are originea din 2013, deși faptele sunt, probabil, mai vechi.
UPDATE. Din câte se pare, Niculae Bădălău va petrece 24 de ore în arest, pentru că a fost reținut.
Cei de la DNA au făcut anunțul oficial despre reținerea vicepreședintelui Curții de Conturi, Niculae Bădălău. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:
BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- trafic de influență,
Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
După ce au apărut informații despre suma de 4 milioane de euro cheltuită de fiica lui Niculae Bădălău - atunci când și-a făcut nunta -, adăugând la aceasta informație și vacanțele extravagante și luxoase ale fiului său, Gabi Bădălau, cu Bianca Drăgușanu (același fiu care a prezentat o adeverință de venit de 2.000 de lei pentru a justifica pensia alimentară infimă pentru cei doi copii pe care-i are împreună cu Claudia Pătrășcanu), iată că seniorul a fost, în cele din urmă, dat de gol de lipsa de discreție a vlăstarelor sale, potrivit infoactual.ro.
În aceste momente, Bădălău senior se află în sediul DNA, unde este audiat de procurorii. Tot în această duminică a fost și fiul - Gabi Bădălau, care a părăsit deja clădirea sediului DNA, refuzând să dea vreo declarație presei. Explicațiile acțiunii se regăsesc într-un comunicat DNA, difuzat în 2013, când Nicolae Bădălău a fost acuzat tot de trafic de influență, cu același „mod de operare” ca în ceea ce anchetează azi procurorii.
Niculae Bădălu a primit și produse alimentare de la o firmă protejată
„În completarea comunicatelor din 28 octombrie 2013, privind cercetările efectuate în cauza complexă ce vizează activitatea infracțională a peste 100 societăți comerciale românești și străine, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de BĂDĂLĂU NICULAE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.
De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său. (n.r. se pare că acum e vorba de produse pentru nunta fiicei) În aceeaşi perioadă, învinuitul Bădălău Niculae a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. Astfel, deşi aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată.
În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte. Învinuitului Bădălău Niculae i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul emis de DNA în 2013.