Evenimentul Zilei > International > Curtea de Conturi lansează acuzații împotriva Comisiei Europene. Detaliile discuțiilor dintre Ursula von der Leyen cu Pfizer sunt ascunse
Curtea de Conturi lansează acuzații împotriva Comisiei Europene. Detaliile discuțiilor dintre Ursula von der Leyen cu Pfizer sunt ascunse

Curtea de Conturi lansează acuzații împotriva Comisiei Europene. Detaliile discuțiilor dintre Ursula von der Leyen cu Pfizer sunt ascunse

Curtea de Conturi Europeană a publicat luni, 12 septembrie, un raport în care acuză Comisia Europeană că a refuzat să dezvăluie orice detalii despre implicația personală a președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, în discuțiile cu compania Pfizer. Convorbirile au vizat vaccinurile anti-coronavirus.

Organismul de supraveghere a bugetului Uniunii Europene a constatat că președintele Comisiei, Ursula von der Leyen s-a abătut de la regulamentul existent pentru a încheia un acord preliminar cu compania Pfizer. Astfel, ea ar fi deschis calea negocierilor pentru un contract pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19, semnat în mai 2021.

O echipă comună formată din oficiali ai Comisiei și din șapte state membre a purtat discuții incipiente. Ei au discutat despre toate acordurile de achiziție de vaccin încheiate de UE între 2020 și 2021. Rezultatul discuțiilor a fost apoi prezentat unui comitet de conducere pentru vaccinuri. Comitetul este format din reprezentanți din toate cele 27 de state membre UE, care au semnat acordurile.

Procedură încălcată de Ursula von der Leyen

Totuși, Curtea de Conturi a precizat că această procedură nu a mai fost urmată în cazul celui mai mare contract al UE. În schimb, însăși Ursula von der Leyen a purtat negocierile pentru contract în martie și a prezentat rezultatele consiliului de conducere în aprilie. Între timp, o întâlnire planificată a consilierilor științifici, organizată pentru a discuta strategia de vaccinare a UE pentru 2022, nu a avut loc niciodată, scrie raportul Curții europene.

Spre deosebire de celelalte negocieri contractuale, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese verbale, de nume ale experților consultați, de condiții convenite sau de alte dovezi. „Am cerut Comisiei să ne furnizeze informații cu privire la negocierile preliminare pentru acest acord, dar nicio informație nu a fost transmisă”, se arată în raportul realizat de Curtea de Conturi.

Unul dintre autorii raportului au spus că refuzul Comisiei de a oferi informații este extrem de neobișnuit. „Așa ceva nu se întâmplă aproape niciodată. Nu este o situație cu care să ne confruntăm în mod normal”.

Cum arată ultimul contract realizat de Comisia Europeană

Controversa apare în jurul celui de-al treilea contract al Comisiei pentru vaccinul ARNm BioNTech/Pfizer. Cele două contracte anterioare au asigurat un total de până la 600 de milioane de doze. Următoarea achiziție, pentru până la 1,8 miliarde de doze, este de departe cea mai mare dintre toate tranzacțiile semnate de Bruxelles. Noul contract prevede achiziționarea în avans a 900 de milioane de doze. De asemenea, există și opțiunea de a comanda încă 900 de milioane, cu livrare în 2022 și 2023.

Contractul a creat semne de întrebări atât din punct de vedere al volumului, cât și din cauza prețului. Totuși, Comisia Europeană nu a prezentat oficial niciodată cât costă aceste vaccinuri. Costurile au fost estimate de presă după diverse declarații făcute de oficiali.

În luna august, Finnacial Times preciza că Pfizer și Moderna au majorat prețul vaccinurilor împotriva Covid-19 în ultimul contract încheiat cu Uniunea Europeană. Prețul dozei Pfizer/BioNTech era de 19,50 euro în comparație 15,50 cât era anterior.

Conducerea Pfizer, chemată în fața unei comisii a Parlamentului European

Curtea Europeană de Conturi nu poate obliga Comisia să îi prezinte informațiile pe care le solicită. Cu toate acestea, Parlamentul European, prin intermediul comisiei sale de buget, își poate exprima nemulțumirea față de acest lucru.

Conducerea Pfizer va apărea în fața unei comisii a Parlamentului European în luna octombrie. Președintele comisiei, europarlamentarul socialist belgian Kathleen van Brempt, a declarat că intenționează, de asemenea, să ceară și Curții Europene de Conturi să prezinte concluziile investigației sale.

Președintele comisiei pare că deja și-a conturat o părere în această problemă. „Uitați-vă doar la imagine: aveți un președinte al Comisiei care încheie personal o înțelegere cu un CEO al Big Pharma și care apoi refuză să dezvăluie detaliile acestei negocieri”, a declarat Kathleen van Brempt. Lipsa de transparență în acest caz alimentează percepția că deciziile UE sunt influențate de interesele unor multinaționale, informează Politico.