UE se rupe de Rusia. Comisia Europeană a anunțat un plan de gestionare a crizei energetice: „Trebuie să reducem veniturile Federației Ruse”
- Maria Miron
- 7 septembrie 2022, 16:19
Comisia Europeană a propus un plan de plafonare a prețului pentru gazul rusesc, dar și de reducere a consumului de electricitate la nivelul Uniunii Europene. Pe lângă acestea, Ursula von der Leyen a anunțat și plafonarea veniturilor în cazul producătorilor de energie care nu utilizează resurse de gaz, văzută drept o soluție la criza energetică.
Președintele Comisiei Europene a venit cu un plan de reducere a veniturilor Federației Ruse, Ursula von der Leyen amintind că liderul Vladimir Putin finanțează războiul din Ucraina grație profiturilor obținute de la europeni.
Comisia Europeană, plan de renunțare la dependența de gazul rusesc
„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina", a transmis Ursula von der Leyen, care a subliniat că importurile de gaz din Rusia au scăzut în mod semnificativ după data de 24 februarie, când a început războiul din Ucraina.
„La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%", a transmis șefa Comisiei Europene.
Economisirea energiei în mod inteligent în Uniunea Europeană
O primă măsură anunțată de Comisia Europeană vizează economisirea în mod inteligent a electricității, prin impunerea unei ținte obligatorii pentru reducerea utilizării electricității la orele maxime.
„Lucrăm din greu să renunțăm la Rusia și să trecem la alți furnizori de încredere, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan și alții. Dacă ne uităm la tăierile de gaz rusesc, al treilea pas cel mai important sunt invetițiile în energia regenerabilă, sunt ieftine, ne vor face independenți de ruși. Manipularea rusească, dar și alți factori, cum ar fi schimbările climatice, seceta, energia hidro a scăzut în UE, avem mai puțină electricitate din surse nucleare. De aceea ne confruntăm cu sume astronomice.
Vedem că există o penurie gloală de electricitate. Ce trebuie să facem este să salvăm electricitate, într-un mod deștept. Dacă ne uităm la costul electricității, vedem că există puncte maxime ale cererii. Asta este scump. În timpul acestor puncte maxime ale cererii vine gazul scump pe piață. Ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să propunem o țintă obligatorie pentru reducerea utilizării electricității la orele maxime. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a face acest lucru”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Plafon pentru companii
O a doua măsură anunțată de șefa Comisiei Europene vizează aplicarea unui plafon la veniturile companiilor din electricitate cu costuri scăzute.
„Sursele de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon fac venituri uriașe în această perioadă, deoarece au costuri scăzute, dar prețuri mari. Venituri pe care niciodată nu și le-au calculat, pe care nu le-au visat până acum și venituri pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție, așa că este acum momentul ca consumatorii să beneficieze de costul scăzut al surselor de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon, ca de exemplu al regenerabilelor. Propunem să redirecționăm aceste profituri excepționale către statele membre, pentru ca acestea să poată susține gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Contribuție de solidaritate în cazul firmelor producătoare de combustibili fosili
Și companiile producătoare de combustibili fosili sunt vizate de planul elaborat de UE, astfel că este propusă o „contribuție de solidaritate” în rezolvarea crizei energetice: „Vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie”, a spus șefa Comisiei, care propune și ca firmele de utilități energetice să fie ajutate pentru a face față piețelor volatile.
„În prezent, li se solicită să furnizeze sume neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea lor de a tranzacționa și stabilitatea viitoarelor piețe. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”, a transmis președintele Comisiei Europene, conform Reuters.