Creșterea prețului la energie va duce la sărăcirea în masă a populației. Cristian Terheș: „Birocrația de la Bruxelles și trădătorii actuali ai României și-au dovedit incompetența”

Creșterea prețului la energie va duce la sărăcirea în masă a populației. Cristian Terheș: „Birocrația de la Bruxelles și trădătorii actuali ai României și-au dovedit incompetența” Cristian Terheș. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Cristian Terheș este de părere că din cauza politicilor impuse de birocrații europeni ce stabilesc prețul energiei pe baza „prețului marginal”, prețul energiei continuă să crească, în loc să scadă. El susține că această „manevră” a adus profituri enorme unor firme și „băieți deștepți”, dar și cheltuieli enorme cetățenilor și firmelor din toată Europa.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Cristian Terheș a scris că deciziile birocraților europeni, în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie, va duce la distrugerea firmelor europene și la sărăcirea în masă a populației.

El a reamintit că prețul energiei se stabiliște pe baza așa-numitului „preț marginal”, adică indiferent din ce sursă e produs curentul, prețul întregului curent va fi cel mai mare preț cu care acel curent este produs.

„Curent se produce, în cea mai mare parte, din surse hidro (cel mai ieftin), eolian, solar, biomasă, nuclear, gaz și cărbune (cele mai scumpe). Curentul pe cărbune și apoi pe gaz e cel mai scump din două motive: (a) costă să scoți cărbunele/gazul din pământ și să-l transporți și (b) firmele producătoare au de plătit "certificate de carbon”, a scris Terheș.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Certificatele de carbon sunt o inginerie financiară de tranzacționare a tonei de CO2 emisă sau neemisă pentru producția de energie”

În continuarea mesajului său, europarlamentarul român susține că toată propaganda ecologistă a venit și „a spus că încălzirea globală are loc din cauza dioxidului de carbon”, motiv pentru care producătorii de CO2 trebuie taxați.

„Astfel s-a ajuns ca producătorii de energie din surse fosile (gaz, carbune), pentru a putea vinde 1 MWh produs, trebuie să cumpere un certificat de carbon. În felul acesta, la prețul de producție se adaugă și prețul certificatului de carbon. Pentru că Romania nu are mix energetic (adică firme care să producă energie din mai multe surse poluante si nepoluante), certificatele de carbon sunt cumpărate de pe piată, unde sunt tranzacționate/vândute de firmele ce produc energie nepoluantă”, a precizat Terheș.

În acest fel, firmele care produc energie verde, pe lângă faptul că au costul de producție mai mic pentru 1MWh, își sporesc profitul pentru că pot vinde aceste certificate firmelor care produc 1MWh pe cărbune.

Care este situația în România

Cristian Terheș a mai precizat că în țara noastră, prețul pieței de energie este „controlat”, mai exact statul nu lasă ca prețul să sară de o anumită sumă. Europarlamentarul acuză Bruxelles că a impus „liberalizarea”, ceea ce a dus ca prețurile la energie să sară în aer.

Mai mult, el susține că Executivul condus de Ciucă vine cu o soluție populistă și ticăloasă care nu rezolvă problema prețurilor la gaze.

„(...) Toate politicile de la Bruxelles, mai ales de când a venit Ursula von der Leyen, au condus la creșterea constantă a prețului energiei, deși se lăudau că vor să promoveze inovația în industrie. Efectul e că firmele producătoare de energie electrică au câștigat enorm, în timp ce populația a sărăcit, iar firmele s-au închis ori au produs bunuri și servicii mai scumpe.”, a mai spus europarlamentarul român.

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei nu sunt cauza acestor scumpiri, ci doar un element care a contribuit la scumpirea energiei, ca urmare „ a politicilor idioate de la Bruxelles.”

Cristian Terheș a precizat că este nevoie de oameni politici patrioți care să ia decizii pragmatice în favoarea țărilor lor, nu „ascultând de interesele străine și ostile.”

„Trebuie să se renunțe la prețul marginal și să se investească în sectorul termoenergetic și în surse de energie. E nevoie de implicarea statului care, prin politicile economice pe care le impune, să ducă la scăderea prețului energiei la sursă, astfel încât câștigurile să nu fie la câteva firme ce fac specula cu curentul, ci câștigul să fie al întregii economii, adică al tuturor. Birocrația de la Bruxelles și trădătorii actuali ai României și-au dovedit incompetența”, a concluzionat Cristian Terheș.