Curtea Constituțională a Rusiei a validat anexările teritoriilor ucrainene

Curtea Constituțională a Rusiei a validat anexările teritoriilor ucrainene

Curtea Constituţională a Rusiei a validat, duminică, tratatul de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi liderii regiunilor separatiste din Ucraina.

Curtea „recunoaşte” tratatele semnate între Moscova şi cele patru teritorii ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk ca fiind „în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse”, se arată într-un document făcut public, potrivit AFP.

Potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, deputaţii camerei inferioare a Parlamentului rus vor examina luni un proiect de lege pentru ratificarea tratatelor.

Anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia, însă, nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lovitură de teatru după ce Rusia a anexat teritorii din Ucraina

Statul turc „respinge” recenta anexare a teritoriilor ucrainene la Federația Rusă, după cum nu a recunoscut nici alipirea Crimeii la Moscova, potrivit declarației de sâmbătă a Ministerului Afacerilor Externe de la Ankara.

„Turcia nu a recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea în urma referendumului ilegitim din 2014 şi şi-a exprimat întotdeauna susţinerea fermă a integrităţii teritoriale a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa.

În conformitate cu această poziţie, adoptată din 2014, respingem decizia Rusiei de a anexa regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, nu poate fi acceptată”, a transmis Ministerul de Externe turc, care condamnă referendumurile „ilegitime” din cele patru regiuni anexate recent de Rusia de la Ucraina.

Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin

După aproape opt luni de război în Ucraina, apărarea neatenuată a Rusiei este din ce în ce mai subțire în comunitatea internațională. Mari puteri precum China și Turcia, apropiate de Kremlin, dar care se poziționaseră cu o oarecare ambiguitate, asigură nu numai că războiul trebuie să se încheie acum, dar că teritoriile ocupate trebuie să fie returnate cât mai curând posibil.

Narațiunea a luat o întorsătură în război și sentimentul unei pierderi de credibilitate a președintelui rus, după înfrângerea militară de pe frontul de la Harkiv și necesitatea efectuării unei mobilizări parțiale (care de facto ar putea deveni o mobilizare aproape totală a populației ruse), se ciocnește cu mesajul „operațiune specială” care era vândut de Moscova în februarie 2022, potrivit 20minutos.es.