Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar 22 martie. Leul s-a apreciat comparativ cu euro și dolarul
Curs valutar 22 martie. Leul s-a apreciat comparativ cu euro și dolarul

Curs valutar 22 martie. Leul s-a apreciat comparativ cu euro și dolarul

 Banca Naţională a României (BNR) a afișat luni un curs de referinţă de 4,8850 lei pentru un euro. Trebuie spus că euro și dolarul s-au depreciat azi în raport cu leul.

Curs valutar 22 martie. Conform BNR, euro a coborât la 4,8850 lei, iar dolarul a ajuns la 4,1026 lei. Francul elveţian a crescut cu 0,45 bani în faţa monedei naţionale. Banca Nașională anunţând un curs de 4,4274 lei, faţă de 4,4229 lei în şedinţa anterioară.

Gramul de aur a fost cotat la 228,4416 lei, în depreciere cu 0,9626 lei comparativ cu 229,4042 lei, valoarea stabilită în şedinţa precedentă.

BNR apreciază că moneda națională este relativ stabilă

Săptămâna trecută, specialiștii Băncii Naţionale a României (BNR) subliniau că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate, leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune. Se apreciază că moneda naţională da dovadă de o relativă stabilitate.

„Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului. La evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint. În ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%.

Atenţie la inflaţia anunţată pentru finalul anului

Curs valutar 22 martie. În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu.

Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor.

În urmă cu o săptămână s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie 2021, de la 2,99% în luna ianuarie. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%. În acelaşi timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 BNR estimează o inflație de 2%

BNR estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an. Aceeaşi sursă estimează o inflaţie de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului 2021 este aşteptată o inflaţie de 2,5%.