Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar 19 martie. Ce se întâmplă cu leul românesc
Curs valutar 19 martie. Ce se întâmplă cu leul românesc

Curs valutar 19 martie. Ce se întâmplă cu leul românesc

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri o nouă valoare pentru moneda europeană. Astfel, euro a scăzut cu 0.04%, ajungând la valoarea de 4.8858 lei. În schimb, dolarul american pe de altă parte a crescut cu 0.33%, ajungând la valoarea de 4.1067 lei.

Curs valutar 19 martie. Lira sterlină s-a depreciat în schimb în raport cu moneda națională și a ajuns la valoarea de 5,7191 lei. Francul elvețian a crescut vineri ajungând la valoarea de 4,4229 lei.

Prețul gramului de aur este de 229,4042 lei.

BNR apreciază că moneda națională este relativ stabilă

Săptămâna trecută, specialiștii Băncii Naţionale a României (BNR) subliniau că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate, leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune. Se apreciază că moneda naţională da dovadă de o relativă stabilitate.

„Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint. În ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%.

Atenţie la inflaţia anunţată pentru finalul anului

Curs valutar 19 martie. În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu.

Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor”, a declarat Cristian Popa, specialist BNR.

În urmă cu o săptămână s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie 2021, de la 2,99% în luna ianuarie. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%. În acelaşi timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an. Aceeaşi sursă estimează o inflaţie de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului 2021 este aşteptată o inflaţie de 2,5%.