Curs valutar 19 martie. Lira sterlină s-a depreciat în schimb în raport cu moneda națională și a ajuns la valoarea de 5,7191 lei. Francul elvețian a crescut vineri ajungând la valoarea de 4,4229 lei.

Prețul gramului de aur este de 229,4042 lei.

BNR apreciază că moneda națională este relativ stabilă

Săptămâna trecută, specialiștii Băncii Naţionale a României (BNR) subliniau că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate, leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune. Se apreciază că moneda naţională da dovadă de o relativă stabilitate.

„Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint. În ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%.

Atenţie la inflaţia anunţată pentru finalul anului

Curs valutar 19 martie. În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu.

Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor”, a declarat Cristian Popa, specialist BNR.

În urmă cu o săptămână s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie 2021, de la 2,99% în luna ianuarie. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%. În acelaşi timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an. Aceeaşi sursă estimează o inflaţie de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului 2021 este aşteptată o inflaţie de 2,5%.